Gazdaság

Nem érdemes sakkozni a valutaváltással

Az árfolyamok óránkénti nézegetése sokkal több idegeskedést okoz mentálisan, mint amennyit ezeken nyerni vagy veszíteni lehet.

Az átmeneti kilengések után nemsokára ismét bekukkanthat a 220-as szint alá a sváci frank árfolyama – válaszolta a Hír24 kérdésére az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. Kuti Ákos a devizahitelesek számára egyelőre kitartást és türelmet javasol. Véleménye szerint ugyanis még ezeken a szinteken sem érdemes átváltani a hiteleket forintalapúra.

Kérdésünkre elmondta: a három évvel ezelőtti válságot nem lehet egy az egyben összevetni a mostani helyzettel, hiszen akkor főként a bankok voltak nyomás alatt és a komplett globális pénzügyi rendszer határait feszegették a befektetők. A mostani helyzetben inkább az egyes államok adósságválsága van terítéken. Ez összességében kevésbé fajsúlyos probléma, mint azt egyes piaci szereplők láttatni szeretnék, vagyis a spekulánsoknak is van szerepük a mostani események alakításában. Egyelőre a rendszer képes ellenálni a támadásoknak, szélsőséges esetben azonban elképzelhető, hogy keletkezik néhány rés a pajzson. Az elemző hangsúlyozta: arra nem számít, hogy egy totális krízis földig rombolná Európát.

Aki külföldi nyaralást tervez, annak nem szabad sokáig halogatnia a valutavásárlást. Kuti Ákos szerint ugyanis, ha megvan a körülbelüli euró- vagy éppen dollárigény, akkor meg kell venni az egészet. Az árfolyamok óránkénti nézegetése sokkal több idegeskedést okoz mentálisan, mint amennyit nyerni vagy veszíteni lehet ezeken a tranzakciókon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik