Szórakozás

Lehallgatta a megölt kislány mobilját a bulvárlap

Gyilkosság áldozatává vált gyermek mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét is feltörte és lehallgatta az egyik legnagyobb brit bulvárlap.

A News of the World konzervatív nagy-britanniai vasárnapi bulvárlap – a The Guardian című baloldali brit napilap feltáró riportja szerint – feltörte és folyamatosan lehallgatta a 13 esztendős Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miután a kislány 2002 márciusában, az iskolából hazafelé tartva nyomtalanul eltűnt.

Az üzenetrögzítő azonban egy idő után – az aggódó szülők és barátok hívásai miatt – betelt, és nem fogadott több üzenetet. A News of the World sztorira vadászó újságírói ezért elkezdték törölni az üzeneteket az akkor már halott gyermek mobiljának rendszeréből, abban a reményben, hogy a beérkező újabb hívásokból valamilyen exkluzív értesüléshez jutnak.

Ezt észlelték a szülők is, mivel leányuk korábban betelt üzenetrögzítője ismét elkezdett üzeneteket fogadni. Ez azzal a reménnyel töltötte el őket, hogy Milly még él, és ő törölte mobiljáról az üzeneteket – írta a The Guardian, amely szerint az üzenetek törlése a rendőrségi vizsgálatot is megzavarta. A lap szerint a News of the World a megölt kislány mobiljára érkező üzenetek “minden szavát” lehallgatta és rögzítette.

Milly Dowler holttestét a kislány eltűnése után fél évvel találták meg egy elhagyatott, erdős vidéken. Gyilkosát, egy éjszakai szórakozóhely volt kidobóemberét a múlt hónapban ítélték életfogytig tartó fegyházra.

A The Guardian által feltárt lehallgatási ügyre kedden afganisztáni sajtóértekezletén külön kitért David Cameron brit miniszterelnök is. Cameron “sokkolónak” nevezte, hogy valaki ilyesmire képes egy eltűnt gyermek esetében, tudván, hogy a kislányt a rendőrség nagy erőkkel keresi. A brit kormányfő “elborzasztó” cselekedetnek minősítette a történteket, a Scotland Yard illetékesei pedig közölték: “beszélni” kívánnak az ügyben a News of the World vezetésével.

A lap mobiltelefon-lehallgatási ügyei az elmúlt években többször is komoly belpolitikai botrányt kavartak, miután rendre kiderült, hogy az újság munkatársai sztorikra vadászva közéleti személyiségek – színészek, tv-sztárok, vezető politikusok, sőt a királyi család – telefonjait hallgatták le. Négy éve a News of the World udvari tudósítóját, Clive Goodmant és az általa felbérelt magándetektívet, Glenn Mulcaire-t többhavi börtönre ítélték a királyi család mobiltelefonjainak feltöréséért és lehallgatásáért. Nemrégiben a lap további három munkatársát is őrizetbe vették hasonló esetek miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik