Szórakozás

Ezt eszik a monacói herceg esküvőjén

Helyi halakból készített különlegességek és sok zöldség szerepel a II. Albert monacói herceg esküvőjére készülő menüsorban, amelyet Alain Ducasse világhírűi francia séf állított össze.

A herceg mediterrán menüt kért a mesterszakácstól, amikor felkérte a munkára. “Az kerül az asztalra, amit július első hetében a monacói földek és a tenger kínál számunkra. Teljes mértékben a régióból kell származnia az anyagoknak, ökologikusnak kell lennie az ételeknek. A hercegi ház kertjéből származó mintegy tizenhét zöldségfajtát és hét különféle halfajtát készítünk el – utóbbiak közül egy sem veszélyeztetett faj” – árulta el Ducasse.

A pontos menüsort csak szombaton hozzák nyilvánosságra, de annyit tudni lehet, hogy pezsgő valamint olajban sütött tésztába csomagolt zöldségek nyitják a fogadást, majd halas előételek következnek. Ducasse elmondta, a főétel halait levesben forralják, ehhez pedig nem fehérbort, hanem a menyasszony, Charlene Wittstock hazájából, Dél-Afrikából származó vörösbort használnak majd.

A desszert alapanyagául a hercegi ház tulajdonában lévő tehenek teje szolgál.

Ducasse számára nem jelent újdonságot, hogy a gazdasági válság idején hanyagolnak olyan luxustermékeket, mint a libamáj, a szarvasgomba és a kaviár. “Huszonöt éve helyi ételeket és zöldségeket szolgálunk fel, mintegy 15-20 százalékban zöldség-menüt” – mondta el a sztárszakács, aki három éve megkapta a monacói állampolgárságot.

Ducasse fenoménnak számít a gasztronómia világában, mivel az egész világot átfogó birodalmának éttermei összesen közel húsz Michelin-csillagot kaptak, és két olyan étterme is van, amely három Michelin-csillagos besorolással büszkélkedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik