Nagyvilág

Egymillió font adományt hozott a királyi esküvő

Nászajándék helyett adakozni lehetett Vilmos herceg és Kate Middleton esküvője előtt.

Több mint egymillió font gyűlt össze abba a jótékonysági alapba, amelyhez Vilmos herceg és Kate Middleton esküvője alkalmából járulhattak hozzá az adakozók ahelyett, hogy nászajándékot küldtek volna a királyi párnak.

Cambridge hercege és hercegnője az esküvő előtt hozta létre a Királyi Jótékonysági Nászajándék Alapot, amelynek bevétele az általuk kiválasztott 26 jótékonysági szervezet között oszlik meg – számolt be róla szerdán a pár irodája.

A 1 058 367 font (bő háromszázmillió forint) adomány fele jóakaratú emberektől vagy az esküvőre meghívott vendégektől érkezett, a negyedét pedig közvetlenül az érintett jótékonysági szervezeteknek juttatták el. A teljes összeg fennmaradó negyedrésze az esküvővel kapcsolatos bevételekből jött össze: a királyi pár egy televíziós interjújának díjából, az esküvői album forgalmából és az esküvői brosúrában szereplő Mario Testino-fotó eladásaiból.

Vilmos és Kate olyan jótékonysági szervezeteket választott kedvezményezettként, amelyek “közel állnak a szívükhöz, és amelyek tükrözik eddigi életük tapasztalatait, elkötelezettségeit és értékeit” – ismertette az alapítvány honlapja.

Kanadai, ausztrál és új-zélandi is akad a kijelölt jótékony szervezetek között, ami Vilmos herceg irodája szerint azokra a szoros kapcsolatokra utal, amelyeket a herceg korábbi hivatalos látogatásai során alapozott meg.

Az április 29-én összeházasodott királyi pár június végén indul első hivatalos külföldi útjára, Kanadába, majd Los Angelesbe is ellátogatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik