Szórakozás

Szex és orrfúvás – komoly rizikófaktor

A szeretkezés, a székelés és az orrfúvás is van olyan veszélyes mint a kávé -vélik szakértők.

A kávéfogyasztás mellett az orrfújás és a szex is növeli az agyi vérkeringési zavar esélyét – derítették ki holland tudósok, akik a Stroke című szaklapban számoltak be kutatási eredményeikről

A 250 páciens részvételével végzett vizsgálatok nyomán az utrechti orvosi egyetem kutatói nyolc rizikófaktort határoztak meg, amelyek a vérnyomás emelésével érszakadáshoz és végső soron agyvérzéshez vezethetnek.A meggyengült érfal – szaknyelven aneurizma – átszakadása okozta agyvérzés nem csak agykárosodáshoz, hanem akár halálhoz is vezethet. A holland kutatók azt próbálták kideríteni, hogy mi jelenti az ehhez vezető legnagyobb kockázatot.

A felmérés szerint a kávézás és az erőteljes testmozgás okozta agyvérzés a leggyakoribb: előbbi a betegek több mint tíz százalékánál, utóbbi pedig mintegy nyolc százalékuk esetében okozott az agyvérzést. A kockázati lista harmadik helyén (5,4 százalékkal) az orrfújás, negyedik helyen pedig (4,3 százalék) a szex áll. A nyolc fő veszélyforrás közé ezek mellett bekerült a székelés közbeni erőlködés, a kólaivás, a megijedés és a mérgesség is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik