Tudomány

Magyarok kapták az Agy-díjat

Administrator

2011. 03. 04. 13:45

Három magyar idegtudós: Somogyi Péter, Freund Tamás és Buzsáki György megosztva nyerte el az "Agy-díjat" Dániában.
Korábban a témában:

A díjátadó ünnepség május 2-án lesz Koppenhágában, egy nappal később pedig a díjazottak megtartják ünnepi előadásaikat a dán fővárosban. Az Agy-díj – The Brain Prize – a Lundbeck Alapítvány felajánlásával egymillió eurós (272,8 millió forintos) értékű pénzjutalommal jár.

A tudósokat széleskörű, mind elméleti, mind kísérletesen kiemelkedő színvonalú kutatásaikért ismerték el, amelyek feltárták az agykéreg, különösen a tanulási és memória-folyamatokban kulcsfontosságú ideghálózatok működését.

KITÜNTETETTEK:

Somogyi Péter:

Az Oxfordi Egyetem Anatómiai Neurofarmakológia Intézetének igazgatója elsőként dolgozta ki az idegpályák leírásának módszerét.

Freund Tamás:

Az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének igazgatója azokat a gátló idegsejteket kutatja, amelyek gamma-amino vajsav kibocsátásával hangolják össze az általuk beidegzett sejtek aktivitását.

Buzsáki György:

Az egyesült Államokbeli Rutgers Egyetemen Freund Tamás és Somogyi Péter eredményeihez kötődve végzi kutatásait.

AJÁNLOTT LINKEK:

The Brain Prize (brainprize.org)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2016. március 2.
Palich Etelka, a Miniszterelnökség területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjprogramja őszi szemeszterének záró-, illetve tavaszi szemeszterének nyitórendezvényén és oklevélátadóján a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Csekonics-termében 2016. március 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.