Élet-Stílus

Nem kell agykártól tartani, ha elesik a gyerek

Kanadai kutatók megnyugtatnak: ha a gyerek beveri a fejét, kicsi a valószínűsége, hogy emiatt komoly agykárosodást szenved.

Ha felnőttekről van szó, akkor egy kisebb fejsérülés is magában hordozhatja a halálos agyvérzés veszélyét. Talán emiatt aggódnak a szülők akkor, ha gyermekük a fején sérül meg, kanadai kutatók azonban megnyugtatnak: gyerekeknél ennek igen kicsi a valószínűsége. A Calgary Egyetem munkatársai összesen 18000 ezer olyan balesetet vizsgáltak meg, melyben kisgyerekek voltak az érintettek.

A sürgősségire ezek a gyerekek mind kisebb fejsérüléssel érkeztek, ám az orvosok az adatokat elemezve leszögezték, hogy egy esetben sem alakult ki vérzés az agyban, ami esetleg tudatzavart okozott volna. Az orvosok megnyugtatják a szülőket, hogy ha a gyerek a fejsérülés után nem hány, éber és közreműködő, nem kell attól tartaniuk, hogy komoly károsodást szenvedtek. Ettől függetlenül kérik, hogy amennyiben a baleset bekövetkezik, amint lehet, mutassák meg a csemetét egy orvosnak, hogy már az első tüneteket megfelelően értékeljék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik