Szórakozás

Erotikamúzeum borzolja a kedélyeket Lengyelországban

Az újonnan nyílt, privát múzeum a varsói katolikus ifjúsági szervezet szóvivője szerint károsítja a fiatalokat.

Dariusz Kedziora, a múzeum tulajdonosa elmondta: a kiállítással meg akarja mutatni az embereknek, hogy az erotika “normális dolog”. Tavaly egy hasonló projekt a lakosok tiltakozása miatt bukott meg.

Mivel viszont a varsói múzeum tervét csak röviddel a megnyitó előtt leplezték le, itt elmaradtak a tiltakozások.

“Nincs ebben semmi szégyellnivaló. Hasonló múzeum ez, mint a párizsi vagy a barcelonai” – mondta el a tulajdonos, aki azt is hangsúlyozta, hogy az erotikus művészet áll előtérben, és nincs szó pornográfiáról.

A kétezer kiállítási tárgy között megtalálhatóak perui szobrok, japán rajzok, erotikus motívumokkal díszített görög és kínai vázák. Egy 1934-ből származó lengyel óvszerautomata mutatja be a korra jellemző védekezési módszereket. Kedziora a tárgyakat az elmúlt húsz évben, utazgatásai alatt és internetes kutatásai során gyűjtötte össze.

A 450 négyzetméter alapterületű gyűjteményben szerepelnek az első világháborúból származó német és osztrák rendeletek is, amelyek az elfoglalt Lengyelországban dolgozó prostituáltak munkáját szabályozták.

“Az erotika a nyilvánosság előtt továbbra is tabunak számít Lengyelországban. A lengyel nyelv ezen a területen meglehetősen szegényes, csak vulgáris vagy infantilis kifejezéseink vannak” – mondta el Radoslaw Muniak kulturális szakértő az intézmény keddi megnyitásakor.

AJÁNLOTT LINKEK:

A múzeum weboldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik