Kultúra

Erotikus tartalmat rejtettek a népszerű könyvbe

Kiderült, mitől volt olyan népszerű a 18. század egyik legtöbbet kiadott kötete Angliában.

A felfedezés Dr. Claudine van Hensbergen nevéhez fűződik, aki éppen egy 18. századi kutatásokkal foglalkozó összejövetelre készült, és egy The Works of the Earls of Rochester and Roscommon című kötetről akarta kideríteni, mitől lehetett az annyira népszerű a maga korában.

Az Oxford Egyetem Digital Miscellanies Index projektjének anyaggyűjtése közben kiderült: a könyv második részének végére erotikus verseket rejtettek, amelyek a 18. század folyamán – legalább 20 kiadásban – végig a könyv részei maradtak.

A pajzán versikék igencsak széleskörű merítéssel fogták át a kortársakat érdeklő témákat. Samuel Butler Dildoides című verse az Angliába Franciaországból behozott műpéniszek elégetéséről, míg a The Discovery egy olyan férfiról szólt, aki elbújt egy nő szobájában, hogy meglesse azt. További két vers az óvszerek használatát népszerűsítette.

“Bár a címlapról egyáltalán nem derül ki a könyv valódi tartalma, a szóbeszéd gyorsan terjedhetett”, mondta kötetről a kutató.

“A Cabinet of love címet viselő, bújtatott tartalom azért különleges, mert azt mutatja: az emberek a nagy költők verseit közvetlenül a pornográf írások társaságában olvasták, ez pedig érdekes kérdéseket vet fel arról, hol is húzódtak a magas kultúra és tömegkultúra határai”, fejtegette van Hensbergen, aki a hír publikálását követően a kutatócsoport blogján a külön bejegyzést írt a felfedezés óriási sajtóvisszhangjáról is.

AJÁNLOTT LINK:
A Digital Miscellanies Index blogja (angolul)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik