Tech

Spammentes kereső

A Blekko olyat tud, amit állításuk szerint senki más - lenyelik a spamet, hogy csak a lényeg maradjon.

A Blekko egy olyan, viszonylag fiatal start-up, amelynek terméke – igen – még egy internetes kereső. Szerencsére mielőtt visszakézből áthelyeztük volna a lomtárba, sikerült egy pillantást vetni az őket egyedivé tevő ötletre. Ettől persze a mindenható Google birodalmát önmagában nem dönti meg, viszont mindaddig, amíg a Google fel nem vásárolja őket, lehet, hogy néha érdemes átugrani Blekkoékhoz.

Ugyanis az úgynevezett slashtag (tükörfordításban perjel-címke) segítségével mi magunk mondhatjuk meg a keresőnek, hogy milyen eredmények fontosak számunkra és melyek nem. Így például ha nemcsak a kutyák érdekelnek minket, de a lehető legfrisebb kutyás hírek, úgy a “/date” slashtag segít minket a legjobb eredményhez. Tehát a keresőbe összességében az került, hogy “kutya /date”, de ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit szólnak a kutyákhoz a technológiával foglalkozó vagy a humoros oldalak, akkor értelemszerűen a “/tech” és a “/humor” címkéket kell a keresőkifejezés mögé írni.

Ráadásul használhatunk egymás után több címkét is, így egyes kereséseknél könnyebben és gyorsabban juthatunk pontosabb eredményekhez, mint amit akár a Google tudna szolgáltatni. Jó lesz figyelni a Blekko további sorsát – és persze a keresőjét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik