Tech

Heti 57 000 új spamoldal

A PandaLabs legfrissebb kutatása szerint a kiberbűnözők nem lustálkodnak.

A kimutatott napi 8200 honlap leginkább 375 kiemelt fontosságú céget próbál virtuálisan leutánozni annak érdekében, hogy megtévessze az odatévedőket.

A spamelők elsődleges célpontjai a bankok, amelyek az ilyen típusú hamisítványhonlapok majdnem kétharmadát teszik ki. De természetesen nem maradhattak ki az online boltok és aukciós honlapok sem.

A három leginkább “hamisított” brand az eBay (23,21%), a Western Union (21,15%) és a Visa (9,51%) volt, úgyhogy ezen cégen oldalain külösen figyelmesnek kell lenni, hogy valóban az igazi céggel vagyunk-e kapcsolatban. Az itthon is ismert nagyvállalati áldozatok között van még az Amazon (2,42%) és a PayPal (1,77%).

A PandaLabs a Panda Security informatikai biztonsággal foglalkozó cég fejlesztői részlege. Elmondásuk szerint a keresők megpróbálnak az algoritmusaik folytonos módosításával lépést tartani és kiszűrni az átverésre szánt lapokat, de az évi 3 millió új weblappal természetesen nem tudnak elbánni.

A felhasználói óvatosság már csak azért is fontos, mivel világszerte az internetezők 65%-a esett már áldozatául kiberbűnözésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik