Szórakozás

A britek többsége Vilmost ültetné a trónra

Nem a trónörökös Károly herceget, hanem fiát, Vilmost akarják a britek következő királyuknak - derül ki három, vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból is.

A The News of the World című újság egy több mint kétezer fős mintán elvégzett kutatás eredményét közli. Eszerint a britek 55 százaléka gondolja úgy, hogy Vilmosnak “át kellene ugrania” apját, és neki kellene követnie II. Erzsébetet, ha a királynő meghal. A szigetország lakóinak 64 százaléka ráadásul úgy véli, hogy a fiatal herceg és kedvese sokkal jobbat tenne Nagy-Britanniának hosszútávon, mint a 62 éves Károly és második felesége Kamilla.

Hasonló eredményre jutott a Sunday Times felmérése is. A megkérdezettek 44 százaléka azt szeretné, ha Károly átengedné fiának a trónt, és 56 százalék gondolja úgy, hogy Vilmos jobb uralkodó lenne apjánál.

Akárcsak a többi kutató, a People magazin által felkért kutatóintézet is kétezer embert kérdezett meg. 49 százalékuk szeretné, ha rögtön az ifjú pár kerülne trónra, és mindössze 16 százalék véli úgy, hogy Károlynak és Kamillának kellene követnie II. Erzsébetet.

Vilmos kedden jelentette be, hogy már októberben eljegyezte kedvesét, akivel nyolc éve vannak együtt. A pár közleménye szerint jövő év tavaszán, vagy nyáron összekötik életüket. A menyegző pontos időpontja és helyszíne azonban még titok. Több brit újság is megírta, hogy a fiatalok legszívesebben áprilisban házasodnának, de az udvar egy későbbi időpontot preferál.

A szigetországban a trónt általában a legidősebb fiú – ez esetben Károly herceg – örökli. A 84 éves II. Erzsébet a világ második leghosszabb ideje trónon levő uralkodója, akinél hosszabb ideje, csak a thaiföldi király viseli a koronát. Egy, az amerikai NBC tévétársaság által augusztusban forgatott, de csak pénteken bemutatott interjúban Károly azt mondta, hogy nem akar a királyságra gondolni, mert az azt jelentené, hogy anyja meghal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik