Szórakozás

Beindította a szuvenírbizniszt Vilmos esküvője

Az egész brit gazdaság jól jár a királyi friggyel.

Teljes kapacitással beindult a brit szuveníripar, miután a héten hivatalosan bejelentették Vilmos trónörökös és kedvese, Kate Middleton eljegyzését és jövő évi esküvőjét. A nagy eseményre a brit idegenforgalom és a vendéglátás is készül, több százmillió font pluszbevételt remélve a turisták várható áradatától.

Az Asda szupermarket-hálózat volt a leggyorsabb a brit áruházláncok közül: csütörtökön, vagyis két nappal a bejelentés után megjelentek a cég kínálatában az ifjú trónörökös és menyasszonya portréjával ellátott bögrék, darabonként öt fontért (1600 forint).

A Tesco azonban merészebbet gondolt: jövő hétfőtől annak a ruhának a másolatát árusítja, amelyet Kate Middleton viselt kedd este, az eljegyzés és az esküvői tervek bejelentése utáni első nyilvános megjelenésén.

Kate egyszerűségében is elegáns, sötétkék, valamivel térden felül érő egyrészes kosztümben állt vőlegénye oldalán a sajtófotósok és a tévékamerák elé, immár menyasszonyi minőségében.

A The Sun – a legnagyobb brit bulvárlap – csütörtökre kiderítette, hogy a ruhát az Issa divatház szállította 349 fontért (112 ezer forintért), ám a Tesco ennek alig huszadáért, 16 fontért (nem egészen 5200 forintért) kínálja a másolatot a jövő hét elejétől. Az áruházlánc beszerzési igazgatója elmondta: klasszikus tervezésű darabról van szó, amely tökéletes viselet sokféle különleges alkalomra.

Megjelent a piacon a nevezetes jegygyűrű többféle másolata is, és a cégek rendkívüli keresletről számolnak be.

Vilmos trónörökös édesanyjának, a néhai Diana hercegnőnek a jegygyűrűjével jegyezte el barátnőjét. A menyasszony az eljegyzés keddi bejelentése utáni első közös megjelenésük alkalmával viselte is az apró gyémántokkal kirakott, zafírkővel díszített 18 karátos aranygyűrűt.

Vilmos édesapja, Károly walesi herceg ezzel az akkor 28 ezer fontba került gyűrűvel jegyezte el 1981-ben a 20 esztendős Dianát. A gyűrű mai értéke szakértők szerint meghaladja a 200 ezer fontot.

Az Argos diszkontáruház-lánc azonban 199 fontos változattal állt elő, a divatcikkek és bizsuékszerek televíziós értékesítésére szakosodott QVC pedig mindössze 34 fontért kínál élethű másolatot.

Kiskereskedelmi és idegenforgalmi szakértők várakozása szerint a jövő évi világraszóló menyegző összességében egymilliárd fontot (323 milliárd forint) meghaladó pluszbevételt hozhat a brit gazdaságnak.

A csütörtöki The Sun által idézett turisztikai illetékesek közölték: 500-750 millió font közötti többletforgalmat várnak az esküvőre Nagy-Britanniába látogatók tömegétől. A Verdict piackutató csoport kiskereskedelmi szakértője pedig elmondta: 360 millió fonttal ugorhat meg az élelmiszer- és az italértékesítés, és további 26 millió font bevételt hozhat a szuvenírtárgyak forgalmazása.

Mindez azt jelzi, hogy a brit gazdaság várhatóan igen jól jár a trónörökösi esküvővel, mivel a nagy esemény teljes költsége az előzetes becslések szerint nem lesz több 40 millió fontnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik