Élet-Stílus

Gusztustalan baktériumok az éttermekben

Csak a szerencse mentette meg néhány északkelet-angliai étterem vendégeit attól, hogy komoly fertőzéseket kapjanak a vacsorától.

A brit egészségvédelmi hivatal (HPA) összesen 120 konyhában végzett ellenőrzéseket, de igen elszomorító eredményeket kapott. Az átvizsgált éttermek 56%-ában elfogadhatatlan volt a mosogatórongyok állapota: volt ahol fekáliabaktériummal voltak tele, de olyan hely is akadt, ahol olyan veszélyes kórokozók telepedtek meg a rongyon, mint a listéria. A BBC arról számolt be a vizsgálat után, hogy több vendéget is csak a színtiszta szerencse mentett meg a fertőzésektől.

A hivatal úgy véli, nagyon sok étteremben nincsenek tisztában a mosogatórongy helyes használatával: nem veszik figyelembe, hogy bár az ételmaradványokat egyszerűen eltávolítják a tányérokról, könnyen baktériumok tenyészhelyévé válnak, amelyek a következő használatnál átterjednek más felületekre. Épp ezért a hatóság a vizsgálat után azt tanácsolja az éttermeknek, hogy használjanak eldobható rongyokat, ezeket cseréljék rendszeresen, és használjanak külön rongyot azokhoz a felületekhez, ami nyers hússal érintkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik