Szórakozás

Mozart zenéje békéssé tette az embereket

Jelentősen csökkent a piti bűncselekmények száma egy új-zélandi város központjában, miután klasszikus zenét kezdtek el játszani az utcán.

A második legnagyobb új-zélandi város, Christchurch 2009 júniusában döntött úgy, hogy klasszikus zenével próbálják meg csökkenteni a bűncselekmények számát a bevásárló utcában. Azóta 18. századi zeneszerzők, leginkább Mozart műveit lehet hallani egész nap a területen, meglepő hatással – jelentette a The Press című új-zélandi lap.

A terület biztonságára ügyelő őrök adatai szerint az antiszociális esetek száma a két évvel korábbi heti 77-ről heti kettőre csökkent, míg a kábítószerrel és alkohollal kapcsolatos incidensek teljesen megszűntek. Míg 2008-ban heti 35 alkalommal kellett az őröknek bajos vásárlók miatt a bolttulajdonosok segítségére sietniük, mostanra már ilyen esetek sem fordulnak elő.

A klasszikus zene jótékony hatását megerősítette a város rendőrsége is. A területért felelős rendőrtiszt elmondása szerint Mozart “átalakította a helyet”, amelyet a korábbinál változatosabb közönség kezdett el látogatni. A bolttulajdonosok és a vásárlók pedig arról számoltak be, hogy nagyobb biztonságban érzik magukat, és nyugodtabb lett a terület a zene bevezetése óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik