Kultúra

Elveszettnek hitt Vivaldi-műre bukkantak Skóciában

Andrew Woolley fiatal zenetudós az edinburgh-i Skót Nemzeti Archívumban találta meg egy eltűntnek hitt Vivaldi-fuvolaverseny kottáját.

Az Il Gran Mogol című darab, amelyet a 28 esztendős zenetudós megtalált, egy négyrészes országciklus része: a La Francia, La Spagna és L’Inghilterro címűeket továbbra is elveszettnek tudják. A művek érdekessége, hogy Antonio Vivaldi a zeneszerzés mellett elsősorban virtuóz hegedűs volt, hangszeres kiválósága kompozícióiban, például a legismertebb sorozatban, A négy évszakban is tükröződik. A fuvolaversenyeket Lord Robert Kerr skót nemes rendelte és vette meg – lévén kitűnő amatőr fuvolista – valószínűleg akkor, amikor az 1700-as évek elején hosszabb európai utazást tett.

A fuvolaversenyek létezéséről természetesen tudott a zenetudomány, mert szerepeltek egy holland könyvkereskedő eladási katalógusában. A southamptoni egyetem munkatársa, Peter Franklin a hír kapcsán elmondta: a kotta nem Vivaldi kézírása, hanem a XVIII. században publikált originális másolat, amely a Lothian márkik családi irattárából más anyagokkal együtt került át 1991-ben a nemzeti archívumba. A skót kulturális miniszter, Fyona Hylsop üdvözölte a nyilvánosság előtt még soha meg nem szólaltatott mű felfedezését. A darabot 2011 januárjában mutatják be a skóciai Perthben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik