Kultúra

Elhunyt a múlt évszázad szopránhangja

Joan Sutherland ausztrál énekesnőt Genf melletti otthonában, 83 éves korában érte a halál.

A világhírű ausztrál szoprán családja tájékoztatása szerint hosszan tartó betegség után, vasárnap hunyt el.

Az énekesnő 1926. november 7-én született Sydney-ben. Énekelni és zongorázni elég későn, 19 éves korától tanította édesanyja. Tanulmányait később Londonban, a Royal College of Music magánének szakán folytatta. Eredetileg mezzoszoprán énekhangját fejlesztették fel koloratúr szopránná. 1952-ben a brit fővárosban debütált a Covent Gardenben mint A varázsfuvola Első Hölgye. 1954-től kezdve a Királyi Operaház tagjaként a szoprán repertoár legnagyobb szerepeit énekelte.

Házasságot azzal a Richard Bonynge-gal kötött, aki először az énekesnő zongorakísérője volt, majd később neves karmesterré vált. Kapcsolatuk szakmai vonatkozásban is gyümölcsözőnek bizonyult, hiszen tulajdonképpen Bonynge fedezte fel nejében a tehetséget a bel canto szerepekhez.

Az énekesnő Donizetti Lammermoori Luciájának címszerepében aratott átütő sikert 1959-ben, ezzel kezdődött Sutherland fantasztikus nemzetközi karrierje. Ugyancsak a Lammermoori Luciával debütált a milánói Scalában is 1961-ben, majd következtek a világ jelentős operaházai.

Saját társulatával az 1965-66-os szezonban Ausztráliában turnézott. Az együttes tagjai között szerepelt a fiatal Pavarotti is, aki úgy nyilatkozott: minden kétséget kizáróan Sutherlandé az évszázad szoprán hangja.

Joan Sutherland 1990. október 2-án Meyerbeer Hugenották című művében búcsúzott el a színpadtól Sydney-ben. Ezután szívesen foglalkozott fiatal énekesekkel, így a kilencvenes években Budapesten, a Magyar Állami Operaházban is tartott rövid mesterkurzust.

A híres Casta diva-ária Bellini Norma című operájából:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik