Szórakozás

Csenddel tiltakoznak az X-Faktor nyertese ellen

Ismét kampány indult a Facebook nevű közösségi oldalon, hogy ne a brit X-Faktor idei nyertese kerülhessen az élre a karácsonyi brit slágerlistán.

Idén John Cage dala indult a tehetségkutató első helyezettje ellen: a felvételen 4 és fél perces csend hallható. A Cage Against The Machine oldalának már most csaknem 29 ezer rajongója van a népszerű internetes oldalon. Sokan úgy tartják, hogy végre “csendes karácsony lesz és nem a Jingle Bells-t vagy a Santa Claus Rock-ot kell hallgatni”. Néhányan viccesen már a “csendes dal remix verzióját is szeretnék hallani”, illetve arra kíváncsiak, hogy “milyen videoklip lenne a dalból”.

Tavaly már volt egy ugyanilyen, végül 895 ezer tagot vonzó Facebook-kezdeményezés, amely sikeres lett: akkor a Rage Against The Machine rockbanda 1992-ben készült dala, a Killing In The Name volt az első a karácsonyi brit listán és nem az X-Faktor akkori nyertese, Joe McElderry.

John Cage egyébként 1952-ben vette fel a csendes dalt, amikor megkérte zenekarának tagjait, hogy ne nyúljanak hangszereikhez 4 perc 33 másodpercig.

2009 előtt négy éven át mindig az X-Faktor nyertesének – többek közt Leona Lewis és Alexandra Burke – kislemeze vezette a karácsonyi, brit slágerlistát.

Nagy-Britanniában egyébként egyfajta presztízsnek számít, ha valaki a karácsonyi listát vezetheti. A Beatles ebben is rekorder: a gombafejűek négyszer vezették az ünnepi rangsort, Paul McCartney pedig szólóban háromszor állt a karácsonyi lista élén. A “Do They Know It’s Christmas?” című jótékonysági dal három verzióban is vezette az ünnepi listát: 1984-ben, 1989-ben és 2004-ben, a Queen “Bohemian Rhapsody” című dala pedig kétszer, 1975-ben és 1991-ben állt a brit karácsonyi rangsor élén.

Ajánlott videó

Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.