Szórakozás

Kiderültek Daróczi titkai

Identitászavarral, folyamatos teljesítménykényszerrel és a kiszolgáltatottságtól való félelemmel küzdött a volt kormányszóvivő.

Az április elején elhunyt Daróczi Dávidnak nemcsak a sokak által emlegetett démonaival kellett harcolnia, származása miatt is folyamatos atrocitások érték – derült ki a hot! magazinban megjelent, a Lungo Drom nevű lapnak adott utolsó interjújából.

Az iskolában lenézték, mert szegény roma volt, de kemény munkával egészen a szóvivői posztig jutott, ahol sütkérezett a figyelemben. Aztán eltűnt a figyelem középpontjából, hirtelen nem érezhette fontosnak magát és ez – a Blikknek nyilatkozó pszichológus szerint – súlyos depresszióhoz vezethet.

De Daróczi nem csupán a sikerek miatt hajtott annyira; mindennél jobban félt a kiszolgáltatottságtól. Folyamatosan támogatta szüleit, és félt tőle, hogy egyszer ő is ilyen sorsra juthat.

Daróczi azt is elmesélte, milyen megkülönböztetések érték őt roma származása miatt, és észrevették rajta, hogy valami nem stimmel vele, de azt nem tudták eldönteni, mi. „Pontosan tudom, mi a különbség, ha én megyek be vásárolni egyedül egy üzletbe, és az eladó azért jön oda hozzám, a szóvivőhöz, hogy eladjon nekem valami méregdrága öltönyt, vagy ha a húgommal megyek be, akin nagyon látszik, hogy cigány. Akkor nem az eladó jön, hanem a biztonsági őr, és arra figyel, nem lopunk-e.”

Rusz Edit pszichológus szerint ezek a kedvezőtlen megnyilvánulások is „előhozhatták” Daróczi démonait. „Az identitászavar abban nyilvánult meg, hogy nem tudta eldönteni, hová is tartozik valójában. Nyomasztotta a család és a roma hagyományok elvárása, ezzel szemben pedig ott volt a kemény munkával elért karrier, ezt a kettőt pedig képtelen volt összeegyeztetni.”

Ajánlott linkek:

Kiderültek Daróczi titkai (Blikk)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik