Szórakozás

Kőkori sört keltettek életre

Rizsből, mézből és galagonyából állítottak elő kilencezer éves recept alapján sört egy kis kanadai sörfőzdében.

A Chateau Jiahu márkanevű sör az észak-kínai Hunan-tartományban eredezteti gyökereit. Patrick McGovern, a Pennsylvaniai Egyetem molekuláris régésze Csiahu (Jiahu) falu mellett feltárt újkőkorszaki településen bukkant a cserépedényekben tárolt, kilencezer éves sör nyomaira.

McGovern az őskori sör összetevőivel megismertette a kanadai Miltonban üzemelő apró sörfőzde, a Dogfish Head Craft Bewery munkatársait. A régész 2001 óta működik együtt a sörfőzdével ókori itókák újraalkotásában.

Sam Calagione, a sörfőzde alapítója szerint nem volt könnyű dolguk, hiszen csupán az összetevőket ismerték, ennek alapján kellett kidolgozniuk a receptet. “Meg kellett találnunk az optimális arányokat és mennyiségeket, majd kiötlenünk, hogy mennyi lehetett a kőkori sör alkoholtartalma. Arról sem volt fogalmunk, hogy leszűrték-e vagy sem az italt. Rengeteg kreativitásra volt szükség a részünkről, hogy életre keltsük a sört” – magyarázta Calagione.

A kísérlet mindenesetre sikeresnek bizonyult, hiszen a Chateau Jiahu tavaly a nagy amerikai sörfesztivál aranyérmese lett, és hamarosan a fogyasztók is megízlelhetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik