Szórakozás

Életfogytiglanra ítélhetnek egy 12 éves fiút Amerikában

Egy 12 éves, gyilkossággal gyanúsított pennsylvaniai fiú a legfiatalabb elítélt lehet az amerikai igazságszolgáltatás történetében, aki életfogytiglani börtönbüntetést kap

Apja szerint Jordan Brown “rendes kölyök”, aki nem érdemli meg, hogy élete végéig rács mögé kerüljön. Ha a fiút azonban felnőttként ítélik el – amiről hamarosan bíró dönt -, akkor szabadulás lehetősége nélküli életfogytiglani büntetést kaphat.

A fiú még csak 11 éves volt, amikor tavaly februárban leendő mostohaanyját, apjának 26 éves menyasszonyát fejbe lőtte. A család vidéki házában történt meg az eset, méghozzá azzal a puskával, amelyet korábban ajándékba kapott apjától vadászatra. A nő nyolc és fél hónapos terhes volt.

Az ötödik osztályos fiút – aki miután lelőtte a nőt, buszra szállt, és iskolába ment – 24 órán belül letartóztatták. Apja továbbra is azt állítja, hogy fia ártatlan, a menyasszony családja viszont elmondta: a fiú féltékeny volt az új nőre a családban, és különösen dühítette, hogy apja után a Chris nevet akarták adni az újszülöttnek. Jordan Brown ellen kettős gyilkosság miatt emelnek vádat. Az apa szerint a gyerek érti a vádat, de nem érzi a súlyát, “túl fiatal hozzá”.

Az eset nyomán ismét felizzott a régi vita arról, hogy milyen esetekben szabad felnőttként bíróság elé állítani gyerekeket. Sokan egyetértenek az apával és azt hangoztatják, hogy nem lehet egy 12 éves gyereket életfogytiglanra ítélni. Pennsylvania állam törvényei szerint a gyilkossággal gyanúsított gyerekek automatikusan felnőttnek minősülnek és ügyük csak külön bírói döntés nyomán kerülhet a fiatalkorúak bírósága elé.

Ha Jordan Brownt felnőttként ítélik el, élete végéig nem szabadulhat a börtönből, ha viszont fiatalkorúak bírósága ítélkezik, akkor kedvező esetben már 21 évesen szabadlábra kerülhet.

Pennsylvania a legerőszakosabb amerikai szövetségi államok egyike; Philadelphiát “gyilkos városként” is emlegetik, ahol naponta átlagosan egy gyilkosság történik. A szigorúbb törvények miatt minden más államnál több fiatalkorút ítélnek életfogytiglani börtönre feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

Az amerikai legfelsőbb bíróság 2005-ben tiltotta be a fiatalkorúak halálos ítéletét egyebek között egy olyan friss tanulmány alapján, amely megállapította: a gyerekek agya nincs teljesen kifejlődve, csökkent szintű a kockázatértékelési képességük, és nem tudnak úgy uralkodni indulataikon, mint a felnőttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik