Szórakozás

Pécsett a világ első bélyege

A Black Penny, a világ első bélyege is ott lesz a pénteken nyíló egyhetes tárlaton Pécsett.

Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként a baranyai megyeszékhelyen páratlan világritkaságnak számító bélyegek lesznek láthatók egy héten át, március 19-ig. A bélyegek értéke milliárdos nagyságrendű.

Ezeket a ritkaságokat még a budapesti Bélyegmúzeumban sem állították ki soha, mert nem voltak megfelelőek a technikai feltételek. A Black Penny, a világ első bélyege is ott lesz a pénteken nyíló egyhetes tárlaton Pécsett. Kiállítják az 1843-ban Svájcban kiadott kantonbélyegeket is, amelyekért csillagászati árakat fizetnek a gyűjtők, ha valahol kalapács alá kerülnek. Egy 1851-ből származó hawaii misszionárius bélyeget is bemutatnak, amely azért is érdekes, mert egy bélyeggyűjtő annyira meg szerette volna szerezni a 19. században, hogy gyilkosságot is elkövetett érte – mondta Tomecsó Tamás, a Magyar Posta szóvivője.

Kiállítják az első magyar bélyegtervet is, amely Than Mór munkája, 1848-ban készült. Ez azonban a szabadságharc bukása miatt nem jelenhetett meg. Az első Magyarországon használt bélyeget Bécsben nyomták, 1850-ben. Az első valóban magyar bélyeg a kiegyezés után készült, de még Bécsben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik