Pályán kívül

Magyar Déli-sark expedíció: „A jég alattunk hangosan csattogott”

A magyar extrém sportoló túl van az első megterhelő 14,5 kilométerén az Antarktiszon. Szombaton a beszámolója szerint az antarktiszi alaptáborból sítalpas géppel másfél óra alatt repült az expedíciós csapat a Ronne-jégselfhez, és onnan még gyalogoltak a Messner starthoz. Gyenge havazásban kezdődött meg az expedíció, amely során 98o kilométert tesz meg Gábor gyalogosan a Déli-sarkpontig.

A berepülés estéjén már nem indultunk el, tábort állítottunk és reggelig aludtunk. Szükség is volt a jó alvókára, mert a jég alattunk egész éjjel hangosat csattogott és időnként hatalmasat durrant

– írta Rakonczay az első szakasz előtti estéről, majd kifejtette, az a mély hó ellenére körülbelül három kilométer per órás sebességgel haladtak – negyvenöt perc menet, tíz perc evés beosztással.

A fotó még Grönlandon készült, az előző expedíció során. Ezúttal sítalpas géppel másfél óra alatt repültek a Ronne-jégself és a kontinens találkozására, oda ahonnan annak idején Reinhold Messner is elérte a Déli-sarkot. Fotó: Magyar Déli-sark Expedíció

„Délutánra minden egybefüggő fehér lett, tájékozódni csak a szél irányából és a mellkasra szerelt tájolóval lehetett” – adott érzékletes beszámolót a viszonyokról az extrém sportoló, aki ezzel a több, mint 900 kilométeres körülbelül ötven napra tervezett túra első szakaszán van túl.

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik