Pályán kívül

Megható levélben emlékezett meg korábbi mesteréről Király Gábor

73 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után meghalt Szarka Zoltán, olimpiai bajnok labdarúgó. 1961 és 1980 között 244 bajnokin védett a Haladásban, amellyel 1975-ben bejutott a Magyar Népköztársaság Kupa döntőjébe. Játékos-pályafutásának befejezése után a Haladás utánpótlás- és kapusedzőjeként dolgozott egészen tavaly áprilisig.

Egyik tanítványa, Király Gábor, a magyar válogatott és a Haladás kapusa hivatalos honlapján, levélben emlékezett meg Szarka Zoltánról. Ezt közöljük változtatás nélkül:

Öt éves koromban levitt édesapám Hali edzésre. A mai napig élesen él bennem a kép. Kézenfogva mentünk az öltözőfolyosón. A sötét folyosót megvilágította az öltözőből kiszűrődő fény. Egy ember lépett ki elénk és üdvözölt minket, Ő volt Szarka Zoltán. Édesapám elengedte a kezemet, de Zoli bácsi rögtön megfogta és készségesen bevezetett a zsúfolásig megtelt öltözőbe. Meghatározó élmény volt. Ezért is volt a célom már kisgyerekként, hogy igazolt Haladás labdarúgó legyek.

Így kezdődött Zoli bácsival a kapcsolatunk, és az eltelt 35 évből olyan sok közös élményünk van, hogy egy vastag könyv sem lenne elég a felidézéséhez. Életemet végig kísérte, minden egyes pillanatban.

Az önfeledt gyerekkori edzések után a serdülőkori fegyelem tanulás, a kemény munka, mindvégig az alázat és a profi, felelősségtudatos gondolkodás jellemezte közös munkánkat.

Mester és tanítványa! Igen, mert amit Zoli bácsitól tanultam, a mai napig fegyverként használom. Az automatizmust Ő alakította ki bennem. Ő ismerte fel és és fejlesztette a gyorsaságomat, a dinamikámat, a reflexemet, az irányító készségemet és ő a maximumot hozta ki belőlem.

Szarka Zoltán egy Hali LEGENDA! Korosztálya csak úgy hívta: „Az Öreg”! Profi szemlélete, egészséges életmódja, a mások iránti tisztelete, családszeretete, elszántsága, munkamánia jellemezte leginkább, de a felsorolás végtelen is lehet. Mint ahogy az élet…

Nem búcsúzom Zoli bácsi! Azért nem, mert örökre megmarad nekem és mindenkinek, aki csak ismerte.

Amit nekem adott, már elkezdtem tovább adni a fiataloknak. Ők tudni fogják mindig is, hogy ki az a Szarka Zoltán! Mert én így tisztelgek Ön előtt, Zoli bácsi!

Az edzés soha nem fog véget érni!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik