Pályán kívül

Megható levélben emlékezett meg korábbi mesteréről Király Gábor

24.hu
24.hu

2016. 04. 23. 16:20

73 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után meghalt Szarka Zoltán, olimpiai bajnok labdarúgó. 1961 és 1980 között 244 bajnokin védett a Haladásban, amellyel 1975-ben bejutott a Magyar Népköztársaság Kupa döntőjébe. Játékos-pályafutásának befejezése után a Haladás utánpótlás- és kapusedzőjeként dolgozott egészen tavaly áprilisig.

Egyik tanítványa, Király Gábor, a magyar válogatott és a Haladás kapusa hivatalos honlapján, levélben emlékezett meg Szarka Zoltánról. Ezt közöljük változtatás nélkül:

Öt éves koromban levitt édesapám Hali edzésre. A mai napig élesen él bennem a kép. Kézenfogva mentünk az öltözőfolyosón. A sötét folyosót megvilágította az öltözőből kiszűrődő fény. Egy ember lépett ki elénk és üdvözölt minket, Ő volt Szarka Zoltán. Édesapám elengedte a kezemet, de Zoli bácsi rögtön megfogta és készségesen bevezetett a zsúfolásig megtelt öltözőbe. Meghatározó élmény volt. Ezért is volt a célom már kisgyerekként, hogy igazolt Haladás labdarúgó legyek.

Így kezdődött Zoli bácsival a kapcsolatunk, és az eltelt 35 évből olyan sok közös élményünk van, hogy egy vastag könyv sem lenne elég a felidézéséhez. Életemet végig kísérte, minden egyes pillanatban.

Az önfeledt gyerekkori edzések után a serdülőkori fegyelem tanulás, a kemény munka, mindvégig az alázat és a profi, felelősségtudatos gondolkodás jellemezte közös munkánkat.

Mester és tanítványa! Igen, mert amit Zoli bácsitól tanultam, a mai napig fegyverként használom. Az automatizmust Ő alakította ki bennem. Ő ismerte fel és és fejlesztette a gyorsaságomat, a dinamikámat, a reflexemet, az irányító készségemet és ő a maximumot hozta ki belőlem.

Szarka Zoltán egy Hali LEGENDA! Korosztálya csak úgy hívta: „Az Öreg”! Profi szemlélete, egészséges életmódja, a mások iránti tisztelete, családszeretete, elszántsága, munkamánia jellemezte leginkább, de a felsorolás végtelen is lehet. Mint ahogy az élet…

Nem búcsúzom Zoli bácsi! Azért nem, mert örökre megmarad nekem és mindenkinek, aki csak ismerte.

Amit nekem adott, már elkezdtem tovább adni a fiataloknak. Ők tudni fogják mindig is, hogy ki az a Szarka Zoltán! Mert én így tisztelgek Ön előtt, Zoli bácsi!

Az edzés soha nem fog véget érni!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.