Pályán kívül

Kiss Gergely bevállalta, hogy újraélesszék

Kiss Gergely (kiss gergely)
Kiss Gergely (kiss gergely)

Szerencsére a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó szíve nem mondta fel a szolgálatot, csak rajta mutatták be az újraélesztéshez nélkülözhetetlen fogásait.

Mészáros Zalán és Klupács Péter, a TEVAgy a Hős! két ötletgazdái a vasárnap első ízben és nagy sikerrel megrendezett vízilabda expón “élesztették újra” Kiss Gergelyt. A háromszoros olimpiai bajnok azért vállalta a próbababa szerepet, mert teljes “vállszélességgel” támogatja a tavasszal indult Te Vagy a Hős! programot, amely célja, hogy megtanítsa Magyarországot újraéleszteni!

 
Kiss Gergely volt a próbababa
Forrás: arterego.hu 

„Az utóbbi időben több olyan tragédiával is találkozhattunk, mely neves sportolóinkat érintette. A hirtelen szívleállás senkit sem kímél. Akkor és ott jön, amikor nem számítunk rá és a legtöbb, amit tehetünk, hogy alkalmazzuk a betanult újraélesztési gyakorlatot, majd hívjuk a mentőket.” – mondta Klupács Péter.

„Nagy öröm számunkra, hogy ilyen sokan érdeklődnek a program iránt, és hogy Kiss Gergely segítségével még több emberhez eljuthatunk. Óránként 2-3 ember hal meg így hazánkban, szinte nincs olyan család, akit ne érintene ez a fajta tragédia” – tette hozzá Mészáros Zalán.

Évente 20-25 000 ember, egy kisvárosnak megfelelő lakosság veszíti életét a hirtelen szívhalál következtében. Naponta 70 ember hal meg, mert a lakósság zöme hazánkban nem tudja, hogyan kell újraéleszteni a rászorultat. Míg Németországban 1000 emberből 973 tud újraéleszteni, addig 1000 magyar közül összesen 17 ember tudja, hogy mitévő legyen ilyen vészhelyzetben.

A TEVA Gyógyszergyár Zrt által támogatott TEVAgy a Hős! program kitalálói, Klupács Péter és Mészáros Zalán sok éves szakmai tapasztalatukra alapozva dolgozták ki az újraélesztés sajátos módszerét, melynek lényege, hogy a közhiedelemmel ellentétben a segítségnyújtónak az elsődleges feladata nem az, hogy a mentőket értesítse. A beteg túlélési esélyeit drasztikusan növeli az azonnali szívmasszázs megkezdése, melynek helyes alkalmazásával a legfontosabb érhető el: időt nyerhetünk.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik