Élet-Stílus

Így menthet 4 perc alatt életet!

Mindössze 15 perc. Ennyi is elég ahhoz, hogy megtanulja azt a módszert, amivel később életeket menthet.

 

Legtöbbször bele se gondolunk, milyen sok idő múlik el szinte észrevétlenül. Szörfölünk egyet az interneten, elolvassuk ismerőseink napi morgolódását a közösségi oldalon, és eltelt 4 perc. De 4 perc elég ahhoz, hogy megetessük kedvencünket, vagy hogy megvásároljunk egy doboz szép epret.

Ez a négy perc, ami a hétköznapokban észrevétlenül elszalad, krízishelyzetben igenis sokat számíthat. Ki hinné, hogy akár egy élet megmentésére is elég? Magyarországon, csakúgy mint a többi iparilag fejlett országban is, sajnos vezető halálok a hirtelen szívhalál: ebben a kórképben minden harmincadik percben meghal valaki kórházon kívül, évente 20-25 ezer ember, vagyis naponta 70 honfitársunk.

A betegek 20-30 %-a nyilvános helyen lesz rosszul, és mivel az újraélesztésre az első 10 percben van a legnagyobb esély, nem mindegy, hogy van-e valaki a közelben, aki gyorsan tud segíteni, addig is, amíg a mentők a helyszínre érkeznek. Szomorú tény, hogy amíg például Németországban 1000 emberből 973-an tudnak újraéleszteni, addig nálunk ez a szám mindössze 17.


Kép forrása: Thinkstock

Épp ezért nagyon fontos, hogy ha baj van, ne álljunk tétlenül és merjünk gyorsan segíteni! A Teva gyógyszercég ennek érdekében indította útjára a TEVAgy a Hős! programot, melynek kitalálói Klupács Péter és Mészáros Zalán többéves mentőtiszti szakmai tapasztalatai alapján dolgoztak ki egy bárki számára könnyen elsajátítható újraélesztési taktikát. Ezt bárki megtanulhatja, mindössze 15 perc alatt egy labda segítségével.

„Mindenkinek az az első gondolata, hogy azonnal tárcsázza a 104-es telefonszámot. Megint mások a szomszédba rohannak segítségért. Pedig a legjobb, amit tehetünk, ha mi magunk leszünk képesek arra, hogy az első 4 percen belül cselekedjünk. Ekkor gyorsan, határozottan döntve, még laikusként is meg lehet menteni egy ember életét” – mondja Klupács Péter. „A szívleállás következtében leállhat a vérkeringés, és megszűnhet a test oxigénellátottsága. Az oxigén hiánya agykárosodáshoz vezethet, amelynek jele az eszméletvesztés, amely légzési elégtelenséget okoz. Ez az állapot nem tarthat tovább 4-5 percnél, mert az már visszafordíthatatlan agy- és szívkárosodáshoz vezet” – teszi hozzá Mészáros Zalán.

Ha valakinek a családjában, közvetlen környezetében van szív- és érrendszeri problémáktól szenvedő beteg, akkor kiemelten fontos, hogy tanulja meg ezt az újraélesztési technikát. De mivel bármikor, bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy éppen mellette történik valami, így igazából mindenki számára ajánlott ennek a pofonegyszerű módszernek az elsajátítása.

A módszerről ide kattintva olvashat még többet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik