Pályán kívül

Gyászol a Honvéd, meghalt Cserjés István

Nyolcvanhét éves korában elhunyt Cserjés István, a Kispest, majd a Honvéd egykori labdarúgója.

1938-ban a Kispest csapatában kezdte a labdarúgást. A második világháború után mutatkozott be az élvonalban. Első két alkalommal bajnokságot nyert kispesti csapatnak a tagja volt. 1951-ig volt a Honvéd labdarúgója. 1952-ben a HM a Sztálin Vasmű csapatához vezényelte. 1953 februárjától a Vörös Lobogó Kistex csapatában szerepelt.

Fotó: honvedfc.hu

Pályafutása befejezése után az edzői mesterséget is Kispesten kezdte. A kitűnő sportember munkásságát Kispest Önkormányzata 2009-ben a Kispest Sportjáért Díjjal ismerte el – olvasható a honvedfc.hu-n.

A szocialista mintacsapatok tündöklése és bukása

Cserjés természetesen már a nagy Honvédban játszott Budaival, Puskással, Bozsikkal. Az 1952-es kényszerklubváltás a mai Dunaújváros csapatába a Sztálinváros, azaz a Sztálinvárosi Vasmű Építők SK (a csapat 1951-ben Dunapentelei KSK néven látta meg a napvilágot) hatalmi erővel történő megerősítése miatt volt fontos. A csapat fel is jutott az első osztályba, 1953-ban épp sikerült elkerülnie a kiesést (12. lett, a 13-14. esett ki), de 54-ben már visszaléptek a másodosztályba. A csapat jogutódja, a Dunaújvárosi Építők SE 1984-ben a megyei első osztályú bajnokságban a 15. helyen zárt 23 ponttal, utána nincs róla hír.

De Cserjés az 1953-as kalandot már nem itt, hanem a SorTex Vörös Lobogó Budapest soraiban élte meg, szintén az első osztályban, de a frissen felkerült csapat vissza is került rögtön a másodosztályba az utolsó helyen végezve egy győzelmet aratva, -44-es gólkülönbséggel, 11 ponttal. A nagy múltú, 1911-től létező SorTex 1945 után sokat ingázott az első és másodosztály között, de ezt az 53-es kiesést a következő évben a másodosztályból való kiesés követte, majd végül 1968-ban a Budapest III. osztály 5. csoport bajnokságában, a hetedosztályban szűnt meg a csapat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik