Pályán kívül

Kárpáti György lett a Nemzet Sportolója

Karpati-Gyorgy(960x640).jpg (kárpáti györgy)
Karpati-Gyorgy(960x640).jpg (kárpáti györgy)

Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó kapta a Nemzet Sportolója címet, amely Gyarmati Dezső augusztusi halála után üresedett meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért és ifjúságért felelős államtitkárságának csütörtöki közlése szerint a kormány elfogadta a Nemzet Sportolóinak egyhangú javaslatát, s ez alapján ítélte oda a címet.

Fotó: MTI

A címet és a vele járó életjáradékot tizenkét olyan sportoló viseli, illetve kapja, aki betöltötte hatvanadik életévét, kimagasló eredményt ért el, és aktív sportpályafutása után is fontos szerepet töltött be a magyar sportéletben.

A közlemény emlékeztet arra, hogy 2011-ben jelentősen módosultak a cím adományozásának eljárási szabályai. Az új szabályozás értelmében a nemzet sportolói tesznek javaslatot az új tagra, s a grémium most egyhangúlag, ellenszavazat nélkül Kárpáti Györgyöt jelölte.

A javaslatot a sportpolitikáért felelős miniszter, Balog Zoltán terjesztette a kormány elé.

Az indoklás szerint Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabdázó, edző, minden idők legfiatalabb olimpiai bajnok vízilabdázója színes és eredményes sportkarrierje, edzői és sportvezetői pályafutása alapján érdemelte ki a címet.

KÁRPÁTI GYÖRGY – Portré

Született: Budapest, 1935. június 23.

Klubjai: ÉDOSZ, Bp. Kinizsi, FTC

Pályafutása: úszóként kezdte 1945-ben a Ferencváros csapatában, s bár többször nyert országos bajnokságot, és sokáig párhuzamosan művelte a kettőt, végül a vízilabdát választotta első számú sportjának. Pólósként 1952-ben, 1956-ban és 1964-ben olimpiai bajnok lett, 1960-ban ötkarikás bronzérmes, s ugyancsak háromszoros Európa-bajnok a válogatott 1954-es, 1958-as és 1962-es diadalának részeseként. Vízilabdában 1952-től 1969-ig volt válogatott, a nemzeti együttesben 162-szer szerepelt.

A Fradival ötszörös magyar bajnok és kupagyőztes. 1973 és 1980 között a pólóválogatott másodedzője, majd az FTC vízilabda-szakosztályának vezetője volt.

Elismerései: 2004-ben MOB-érdemrenddel tüntették ki, 2005-ben Jacques Rogge, a NOB akkori elnöke különdíjban részesítette. 2004-ben Magyar Örökség Díjat kapott. 
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogtudományi Karán 1964-ben szerzett jogi doktorátust. 1990-ben a Ferencvárosi Torna Club tanácsának tagja lett. 2003-tól a Fidesz kulturális tagozatának sportszekciójában vállalt tisztséget.

Sportpályafutása emlékeit Peterdi Pállal közösen öt könyvben írta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik