Pályán kívül

Kirabolták az olimpiai múzeumot

Fegyveres rablók törtek be az ókori olimpiáknak emléket állító dél-görögországi múzeumba.

A fegyveresek egy alkalmazottat megkötöztek, és több tucat műtárgyat elloptak – írta az AP hírügynökség. Az egyelőre nem tudni pontosan, hogy milyen tárgyakat, és mekkora értékben tulajdonítottak el a rablók. Az első felmérések szerint többségében ronz és agyag tárgyakat, valamint egy aranygyűrűt vittek el. A jelentések szerint két csuklyás férfi megkötözte a múzeumi alkalmazottat, majd kalapáccsal szétverték a tárlókat.

A görög kulturális miniszter, Pávlosz Gerulánosz a rablás miatt benyújtotta lemondását, de az még nem derült ki, hogy a görög miniszterelnök, Lukasz Papademosz elfogadta-e azt. Az ókori olimpiai játékok színhelyén található múzeumban az ásatások során talált szobrokat, terrakottákat, mozaikokat, sisakokat, fegyvereket, sporteszközöket mutatják be az őskortól a kora kereszténység időszakáig.

A rendőrség útakadályokat állított fel a környéken, és átfogó keresést indított a rablók után. A rablás pénteken reggel fél nyolc után néhány perccel történt. Ez volt a második komoly múzeumi rablás az elmúlt két hónapban Görögországban. Januárban tolvajok 20. századi mesterek, Pablo Picasso és Piet Mondrian műveit lopták el az athéni Nemzeti Művészeti Galériából. Ugyanakkor tűnt el egy rajza a 16. századi olasz festőnek, Guglielmo Cacciának is, egy Mondrian-művet a rablók hátrahagytak a menekülés során. A tettesek egyelőre ismeretlenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik