Pályán kívül

Beckham pénztárcája a legvastagabb

Nem Lionel Messi, nem Cristiano Ronaldo, hanem a 36 éves David Beckham a világ leggazdagabb labdarúgója.

Hiába vette meg 2009-ben minden idők legnagyobb summájáért – 93,6 millió euróért (mostani árfolyamon számítva körülbelül 30 milliárd forintért) – a Real Madrid a Manchester Unitedtől a portugál Cristiano Ronaldót, hiába érdemelte ki sorozatban háromszor egymás után a világ legjobb labdarúgója címet az argentin Lionel Messi – legutóbb a január 9-i Aranylabda-díjkiosztón jelenve meg újfent győztesként a színpadon -, és hiába kapnak csúcsjátékoshoz mért csúcsgázsit mindketten, a legnagyobb vagyona, és még legutóbb is a legtöbb bevétele David Beckhamnek volt.

A 36 esztendősen már karrierje finisében járó szigetországi kiválóság a Forbes amerikai gazdasági-pénzügyi magazin kimutatása szerint az utóbbi években megszokott módon változatlanul az első helyet foglalja el a futballgazdagok világranglistáján.

Azért focizni is tud, bajnok lett a Los Angeles Galaxyvel:

Beckham pillanatnyilag 306 millió amerikai dolláros, 240-es átszámítással csaknem 73 és fél milliárd forintos vagyon felett rendelkezik, és toronymagasan vezet Ronaldo (160 millió dolláros vagyon) és Messi (110 millió) előtt. Hogy ez miként lehetséges?

Mindenekelőtt úgy, hogy Beckham még fénykorában sem elsősorban a játékáért kapott, szerződéses pénzekből vágta zsebre a legtöbbet, hanem a marketing- és reklámbevételekből.

Mint például a legújabb reklámkampány:

Az ilyen jellegű magánkontraktusai, szponzori megállapodásai a mai napig termelik neki a jelentős bevételt (idén februártól lepi el 40 ország hálózati boltjait például egy újabb férfi alsónadrág), és élő szerződései mellé 2012-ben további súlyos dollármilliókat garantáló újabbak is belépnek sportruházati cikkeket, életmód-termékeket, vitaminokat forgalmazó vállalatbirodalmak , illetve egy híradástechnikai cégóriás jóvoltából, amelyek arcaként bukkan fel világszerte az Amerikában is felettébb népszerű sztár.

Amellett a labdarúgással sem hagyott még fel, a Los Angeles Galaxhez 2007-ben írt alá öt esztendőre 250 millió dollárért. Ennek csak kisebb részét tették ki futballjövedelmei (idényenként durván 10 milliót rugdosott össze), és mintegy 200 millió folyt be a hirdetési piacról.

A listán negyedik a Real Madridban játszó brazil Kaká (összvagyona 100 millió dollár, bevétele a legutóbbi idényben 25 millió volt), az ötödik helyen az olasz AC Milantól Brazíliába hazatért és a Flamengónál alkalmazásban álló Ronaldinho található (90 millió, 24 millió), a hatodik pedig az Európából szintén Amerikába, a New York Red Bullshoz igazolt francia Thierry Henry (60, 21).

Dzsudzsák nincs a listán
A “vagyonkirály” által vezetett futball-világranglistán amúgy valahol – hogy pontosan hol, nem tudni, de – szerepel több honfitársunk is. Közülük a legjobb (szerződést kötő) kétségtelenül Dzsudzsák Balázs, a holland PSV Eindhoven után a távoli Dagesztán élgárdájában, az orosz bajnokságban szereplő Anzsi Mahacskala csapatában légióskodott, majd a minap a Dinamo Moszkvához átszerződött válogatott szélső.
A Forbes összeállításában ugyan ő sem kapott helyet, mivel a legkövérebb bankbetétel bíró focisták élegyüttesébe nem férhetett be, más forrásból azonban úgy tudjuk, hogy Dzsudzsák 3,3 millió euróért mondott igent az Anzsi milliárdos tulajdonosának, aki – ha igaz – évi egymilliárd forintnál valamivel többet fizetett a magyar támadó szolgálataiért. Egyelőre nem tudni, hogy a moszkvai csapattól mennyit kap fizetésként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik