Forma-1

Az időmérőn is kigyulladt a pálya, Lando Norrisé a pole a sprintfutamon

Pedro Pardo / AFP
Pedro Pardo / AFP

Lando Norrisé az első rajtkocka a Forma Kínai Nagydíjának sprintfutamán, miután toronymagasan a legjobb időt autózta az esőben véget ért pénteki időmérőn. A McLaren brit versenyzőjének legjobb köridejét először törölték, majd megvizsgálták a szituációt, és mégis visszakapta a pole-t. Lewis Hamilton indulhat a második helyről, Fernando Alonso a harmadikról. Max Verstappen negyedikként végzett.

Mindössze egy szabadedzést rendeznek a hétvége során, amelynek az egyik érdekessége az volt, hogy egyszer csak kigyulladt a fű a hetes kanyar mögött. Sokan felkapták rá a fejüket, de ez a jelenet aztán két kanyarral korábban az időmérőn is megtörtént, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) közleménye szerint alighanem az autók szikrájának következtében kapott lángra a gyep mind a két alkalommal.

Végig esőt jósoltak az időmérőre, ám az első két szakaszban nagy részében száraz pályán körözhettek a versenyzők – a Q2-ben érkezett meg aztán a csapadék, ami idő előtt véget is vetett az etapnak. A Q3-ban, a vizes pályán csúszkáltak az autók, Norris is lement a pályáról, Charles Leclerc pedig megpördült és a falat is eltalálta, megsérült az első szárny a Ferrarin.

Az időmérő vége elég izgalmasan alakult, Hamilton autózott először két percen belüli időt a Q3-ban, amit aztán az utolsó pillanatokban bő egy másodperccel túlszárnyalt Norris. Az idejét előbb törölték, majd visszakapta, így a McLaren versenyzője indulhat az élről szombaton.

A harmadik helyen végzett Alonso ellen vizsgálódtak a versenybírák, a spanyol ugyanis egy alkalommal több riválisát is feltartotta a boxutca kijáratánál, de végül nem kapott érte büntetést.

A sprintfutam rajtsorrendje

1. sor:
Lando Norris (brit, McLaren)
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)

2. sor:
Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin)
Max Verstappen (holland, Red Bull)

3. sor:
Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)

4. sor:
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
Oscar Piastri (ausztrál, McLaren)

5. sor:
Valtteri Bottas (finn, Sauber)
Csou Kuan-jü (kínai, Sauber)

6. sor:
George Russell (brit, Mercedes)
Kevin Magnussen (dán, Haas)

7. sor:
Nico Hülkenberg (német, Haas)
Daniel Ricciardo (ausztrál, RB)

8. sor:
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
Pierre Gasly (francia, Alpine)

9. sor:
Esteban Ocon (francia, Alpine)
Alexander Albon (thaiföldi, Williams)

10. sor:
Cunoda Juki (japán, RB)
Logan Sargeant (amerikai, Williams)

 

A további program:

szombat:
sprintfutam 5.00
időmérő edzés 9.00

vasárnap:
futam 9.00

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik