Forma-1

A rajt utáni második kanyarban volt a legnagyobb izgalom a Japán Nagydíjon

Clive Rose - Formula 1 / Formula 1 via Getty Images
Clive Rose - Formula 1 / Formula 1 via Getty Images

A címvédő Max Verstappen nyerte a Forma-1-es Japán Nagydíjat.

A rajtnál Verstappen simán eljött, hátul azonban a nagy helyezkedésben történt egy baleset, Ricciardo szorította le a pályáról Albont, de az idényt pocsékul kezdő ausztrál is kicsúszott, és végül ő is a gumifalban kötött ki. A versenyt piros zászlóval leállították, mivel az autókat el kellett szállítani, a gumifalat pedig helyre kellett állítani.

Az eredeti rajtsorrendhez képest az első kilenc megőrizte a helyét, Hülkenberg viszont két helyet nyert, így feljött tizediknek, a félórás kényszerszünetet követő újraindításnál azonban nagyon beragadt, és egészen a 17. helyig csúszott vissza. A mezőny másodjára már rendben eljött, Verstappen pedig elkezdte felépíteni az előnyét Pérezzel szemben, és a nyolcadik körben már két másodperccel vezetett csapattársa előtt.

Elengedjem George-ot?

– kérdezte Hamilton a csapatrádión, és a 14. körben meg is történt a mercedeses helycsere, három körrel később aztán a hétszeres világbajnok újabb két pozíciót vesztett (és visszacsúszott hatodiknak), amikor előbb Norris autózta körbe, majd Pérez cserkészte be. A második rajt előtt felrakott kemény gumik nem bizonyultak jó választásnak a Mercedesnél, mert nem tudták tartani a lépést a riválisokkal, Hamiltont Sainz is megelőzte, Russellt pedig Pérez tolta vissza az ötödik helyre.

Féltávnál, a 27. körben hívta ki Leclerc-t a Ferrari az első kerékcserére, és a monacói a 6. helyre jött vissza, a vele egyidőben bokszba hajtó Norrist azonban megelőzte Russell, igaz, egy kör múlva a McLaren-pilóta lehagyta Russellt. Az első tízben ekkor Verstappen, Pérez, Sainz, Alonso, Piastri, Leclerc, Norris, Russell, Hamilton, Hülkenberg autózott.

A 33. percben ünnepelt a japán közönség, a hazai kedvenc, Cunoda ugyanis egy vagány manőverrel megelőzte Hülkenberget, és ezzel feljött a pontszerzést jelentő tizedik helyre. A 35. körben Verstappen kapott friss gumikat (mindössze 2 másodperc alatt lezajlott a kerékcsere, ez idei rekord), és ezzel Sainz állt az élre. Nem sokáig, a Ferrari ugyanis gyorsan kihívta a spanyolt, aki a hetedik helyre jött vissza, és 16 köre maradt, hogy felküzdje magát a dobogóra.

Kilenc körrel a vége előtt Sainz már csapattársát, a harmadik helyen autózó Leclerc-t üldözte, akinek a rádión burkoltan azt üzenték, hogy nem baj, ha elengedi Sainzot. Leclerc védekezett ugyan, de a 46. körben Sainz a tempóelőnyét kihasználva felnyomult a dobogós helyre a két Red Bull mögé.

Verstappen győzelmét semmi nem veszélyeztette, tíz másodpercnél is nagyobb előnnyel nyerte a futamot, ez volt idei harmadik, összesen az 57. sikere a Forma-1-ben. Ráadásul a leggyorsabb körért járó pluszpont is az övé lett.

Pérez második helyével a Red Bull tökéletes hétvégét zárt, Sainz pedig a melbourne-i futamgyőzelme után ismét dobogóra állhatott. A további pontszerzők: Leclerc, Norris, Alonso, Russell, Piastri, Hamilton, Cunoda. Vagyis a hazai közönség nagy örömére Cunoda ismét pontot szerzett az RB-vel.

Ők szereztek pontot Szuzukában:

www.sofascore.com

A vb-pontversenyek állása 4 futam után (még 20 van hátra):

versenyzők:
1. Verstappen (holland, Red Bull) 77 pont
2. Pérez (mexikói, Red Bull) 64
3. Leclerc (monacói, Ferrari) 59
4. Sainz (spanyol, Ferrari) 55
5. Norris (brit, McLaren) 37
6. Piastri (ausztrál, McLaren) 32
7. Russell (brit, Mercedes) 24
8. Alonso (spanyol, Aston Martin) 24
9. Hamilton (brit, Mercedes) 10
10. Stroll (kanadai, Aston Martin) 9
11. Cunoda (japán, RB) 7
12. Bearman (brit, Ferrari) 6
13. Hülkenberg (német, Haas) 3
14. Magnussen (dán, Haas) 1

 

csapatok:
1. Red Bull 141 pont
2. Ferrari 120
3. McLaren 69
4. Mercedes 34
5. Aston Martin 33
6. RB 7
7. Haas 4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik