Forma-1

Gyászol a Ferrari, meghalt Patrick Tambay

Paul-Henri Cahier / Getty Images
Paul-Henri Cahier / Getty Images
73 éves korában meghalt Patrick Tambay, a Ferrari és a McLaren egykori Forma-1-es pilótája. A francia sportember évek óta Parkinson-kórban szenvedett.

Tambay pályafutása során összesen 114 futamon indult és két győzelmet szerzett. Forma-1-es pályafutását 1977-ben a Surtees csapatánál kezdte, majd a Theodore istálló színeiben ment néhány versenyen.

1978-ban szerződtette a McLaren, a nagy ugrást azonban 1982-ben következett be, amikor barátja, Gilles Villeneuve halála után a Ferrari ajánlott neki munkát. (A barátságukra jellemző, hogy ő lett Gilles fiának, a későbbi világbajnok Jacques Villeneuve-nek a keresztapja.)

Abban az évben megnyerte első versenyét, a Német Nagydíjat, a második, egyben utolsó Grand Prix-győzelmét 1983-ban, Imolában aratta, miután Riccardo Patrese hat körrel a vége előtt kiesett az élről.

Utolsó szezonját 1986-ban a Haas Lola színeiben töltötte, ott lehetett az első hungaroringi futamon, ahol éppen csak lemaradt a pontszerzésről: Nelson Piquet, Ayrton Senna, Nigel Mansell, Stefan Johansson, Johnny Dumfries és Martin Brundle mögött a 7. helyen ért célba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik