Forma-1

Leclerc simán nyerte az Ausztrál Nagydíjat, Verstappen megint nullázott

Paul Crock / AFP
Paul Crock / AFP

A Ferrari pilótája, Charles Leclerc nyerte a Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat.

A rajt tiszta volt, simán eljött a mezőny, az élen a legszemfülesebb Hamilton volt, aki két pozíciót javított, és feljött a harmadik helyre. Az élen Leclerc maga mögött tartotta Verstappent, aztán a harmadik körben jött az első váratlan fordulat, Sainz túlvállalta magát egy előzési kísérletnél, kisodródott, majd keresztbe átkacsázott a pályán, és mivel rossz helyen állt le a Ferrari, bejött a bizonsági autó.

A száguldás a hatodik kör végén folytatódott, az első tíz sorrendje ekkor ez volt: Leclerc, Verstappen, Hamilton, Pérez, Russell, Norris, Ricciardo, Ocon, Gasly, Alonso.

Pérez a 10. körben vette vissza a harmadik helyet Hamiltontól, a hétszeres világbajnok két kanyarban még ki tudta védeni a mexikói támadását, de be kellett látnia, hogy a Red Bull gyorsabb. Elöl Leclerc könnyedén elhúzott Verstappentől, és a 17. körben már majdnem 8 másodperccel vezetett előtte.

Verstappen a 19. körben ment ki friss gumikért, a bokszból a 7. helyre tért vissza, de úgy tűnt, Gasly és Alonso közelsége miatt szorongatott helyzetbe kerül, ám végül csak annyi történt, hogy a kissé elbambuló franciát Alonso megelőzte.

A 24. körben Pérez ismét elment Hamilton mellett, és ezzel átvette tőle az 5. helyet, majd ismét bejött a biztonsági autó, mert Vettel csapta oda az Aston Martint a falnak.

Az újraindulásnál Leclerc, Verstappen, Russell, Alonso, Pérez, Hamilton, Magnussen, Norris, Ricciardo, Albon volt az első tíz sorrendje. Leclerc egy hibával esélyt adott Verstappennek, hogy bevágjon elé, de végül ki tudta védeni a címvédő támadását.

A safety car kiállása után Alonso gyorsan veszített két pozíciót, előbb Pérez, majd Hamilton előzte le, így az egy kiállást tervező spanyol pilóta visszacsúcszott a hatodik helyre.

A 37. körben Pérez befogta Russellt, akinek rá is szóltak a fülére a csapatrádión, hogy kímélje a gumikat, és ne keveredjen nagy csatába, és végül el is ment mellette a Red Bull versenyzője, fellépve ezzel a harmadik helyre.

A 39. percben jött a dráma, Verstappen kiszállt a versenyből egy technikai hiba miatt, így a harmadik futamján már másodszor nullázott.

Verstappen kiesése miatt a Mercedes esélyt szerzett a dobogós helyre, ekkor Russell került a harmadik pozícióba, de Hamilton ott lihegett a nyakán.

Kilenc körrel a vége előtt Leclerc 15 másodperccel vezetett Pérez előtt, a nagy meglepetés nem ez, hanem a williamses Albon hetedik helye volt, aki kockáztatott, mert a verseny eleje óta ugyanazokkal az abroncsokkal versenyzett.

Leclerc rajt-cél győzelemmel növelte előnyét a pontversenyben, mögötte Pérez és Russell végzett a dobogón, utóbbi F1-pályafutása során másodszor végzett az első háromban. Leclerc a leggyorsabb körért járó pluszpontot is behúzta a győztesnek dukáló 25 mellé.

A pontszerzők további sorrendje: Hamilton, Norris, Ricciardo, Ocon, Bottas, Gasly, Albon. A Williams thaiföldi-brit pilótája a legvégén csak kiment a bokszkba új gumikért, de így is tudott egy pontot szerezni, úgyhogy nagyon jól működött a csapat bevállalós taktikája.

A vilábajnokság két hét múlva az Emilia Romagna Nagydíjjal folytatódik.

Az ausztráliai futam pontszerzői:

www.sofascore.com

A vb-pontversenyek állása 3 futam után (még 20 van hátra):

versenyzők:
1. Leclerc 71 pont
2. Russell 37
3. Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 33
4. Pérez 30
5. Hamilton 28
6. Verstappen 25
7. Ocon 20
8. Norris 16
9. Magnussen (dán, Haas) 12
10. Bottas 12
11. Ricciardo 8
12. Gasly 6
13. Cunoda (japán, Alpha Tauri) 4
14. Alonso (spanyol, Alpine) 2
15. Csou (kínai, Alfa Romeo) 1
16. Albon 1

 

csapatok:
1. Ferrari 104 pont
2. Mercedes 65
3. Red Bull 55
4. McLaren 24
5. Alpine 22
6. Alfa Romeo 13
7. Haas 12
8. Alpha Tauri 10
9. Williams 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik