Forma-1

Bottasra rászóltak, hogy vegyen vissza, így lett Hamiltoné a pluszpont

Kenzo Tribouillard / AFP
Kenzo Tribouillard / AFP

Már csak pár kör volt hátra a Forma-1-es Holland Nagydíjból, és a Mercedesnél érezték, hogy nincs esély megzavarni a holland partit, Max Verstappentől már nem lehet elvenni a győzelmet. Úgyhogy a Mercedesnél úgy döntöttek, megpróbálják menteni a menthetőt, és legalább a leggyorsabb körért járó pluszpontot bezsebelik.

Az istálló finn pilótája, Valtteri Bottas öt körrel a vége előtt kapott új gumikat, és óriási száguldásba kezdett, az első két szektorban övé volt a legjobb idő, de akkor szóltak neki, hogy lassítson kicsit. Hogy miért? Mivel Verstappen a győzelemmel átvette a vezetést összetettben Lewis Hamiltontól, a Mercedes számára fontos volt, hogy a hétszeres világbajnoké legyen a leggyorsabb körért járó pluszpont, hiszen a kiélezett világbajnoki csatában minden pontnak nagy jelentősége van.

A terv bejött, a Bottashoz hasonlóan a futam végén lágy gumikra váltó Hamilton 1:11.097 perces idővel a verseny leggyorsabb körét autózta, és a pluszpont után a hátránya három pont Verstappen mögött.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke azt mondta, Bottas ravasz volt a gyors körénél, de megérti, hogy a finn pilóta odalépett, hiszen versenyzőként ez a dolga. Majd hozzátette, mivel a világbajnokság nagyon szoros, ezért általában Bottas a szenvedő fél, hiszen alá kell rendelnie magát a csapatérdeknek.

„Az utolsó szektorban Valtteri nagyon elvette a gázt, és egyértelmű volt, hogy Lewisé lesz a leggyorsabb kör, ezt Valtteri is tudta. Végül is Lewisé lett a pont, és mivel ő a vb-címért harcol, ez így van rendjén” – nyilatkozta Wolff, aki azt is elmondta, hogy beszélni fognak az esetről a csapaton belül.

Hamilton a futam után azt monda, nem tudott a csapatutasításról, de nem zavarta volna, ha Bottas viszi el a pluszpontot. A végül harmadikként záró finn versenyző azt mondta, nincs dráma, csak játszadozott kicsit, és tisztában volt vele, hogy csapattársának nagyobb szüksége volt a pontra.

A Forma-1-es világbajnokság a héten folytatódik, a mezőny Monzába látogat.

A kiemelt képen Hamilton (balra), Verstappen és Bottas látható a dobogón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik