Forma-1

F1: a tűzijáték volt a leglátványosabb a Holland Nagydíjon

Kenzo Tribouillard / AFP
Kenzo Tribouillard / AFP
A hazai közönség előtt szereplő Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Holland Nagydíjat, ezzel átvette a vezetést az összetettben, írta az MTI.

A rajtnál Verstappen gond nélkül tartotta meg az első helyet és azonnal elkezdett távolodni az üldözőktől. A holland közönségkedvenc mögött Lewis Hamilton és Valtteri Bottas száguldott másodikként és harmadikként, majd a 21. körben Hamilton a boxba hajtott kerékcserére, egy körrel később pedig Verstappen is friss abroncsokat kapott.

Kapcsolódó
Két piros zászlós szünetet és Max Verstappen pole-pozícióját hozta a Holland Nagydíj időmérője
Mindkét Williams-pilóta a falnak csapódott, Sebastian Vettel viszont észnél volt és megakadályozott egy nagy karambolt.

Így ideiglenesen Bottas vette át a vezetést, miközben Hamilton másfél másodperc körüli távolságból követte Verstappent, aki a 30. körre érte utol az addigra már jelentősen elkopott gumikkal köröző Bottast. A holland versenyző a kör végén a célegyenesben könnyedén előzte meg a finnt, aki egyből maga elé engedte Hamiltont, a címvédő pedig próbált tapadni Verstappenre.

A Mercedes brit versenyzője nem tudta utolérni Verstappent, aztán a 40. körben újfent kiállt kerékcserére, holland riválisa ennek megfelelően egy körrel később szintén a boxba hajtott új gumikért.

Verstappen több mint három másodperces előnnyel állt vissza az élre, Hamilton pedig üldözőbe vette, de körről körre arról beszélt a csapatrádión, hogy nem választottak jó stratégiát és hamar el fognak kopni az abroncsai.

Tizenöt körrel a leintés előtt a címvédő 1.7-1.8 másodpercre megközelítette Verstappent, de aztán nem tudta utolérni és megtámadni sem, sőt, a közönség kedvence magabiztosan nyerte meg hazai futamát, a sikerrel pedig átvette a vezetést a vb-pontversenyben.

A 23 éves holland pilótának ez az idei hetedik és pályafutása 17. futamgyőzelme. Sikerét a nagyjából 70 ezer fős nézősereg hatalmas üdvrivalgással fogadta Zandvoortban, a szervezők pedig tűzijátékkal gondoskodtak a látványról.

Verstappen mögött a címvédő és hétszeres világbajnok Hamilton, a Mercedes brit versenyzője lett a második, aki így három ponttal marad le az összetettben holland ellenfelétől. A harmadik helyen Hamilton csapattársa, a finn Bottas végzett.

A világbajnoki sorozat jövő hétvégén Monzában, az Olasz Nagydíjjal folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik