Forma-1

Verstappen Hamiltont lerajtolva nyerte a Forma-1 első sprintfutamát

LARS BARON / AFP
LARS BARON / AFP

Max Verstappen nyerte a Forma-1 történetének első sprintfutamát, így ő indulhat az élről vasárnap a Brit Nagydíjon.

Lewis Hamilton kissé beragadt a rajtnál, Verstappen ezt kihasználta, és bevágott elé, majd meg is tartotta a pozícióját, bár a címvédő többször is keményen támadta.

A középmezőnyben Fernando Alonso kapta el a legjobban a rajtot, aki hat helyet javítva egészen az ötödik pozícióig tornászta fel magát. A rajt vesztese a Ferrari spanyol pilótája, Carlos Sainz Jr. volt, aki George Russell-lel ütközött, megpördült, és így a tizenötödik helyig csúszott vissza.

Az 5. körben Sérgio Pérez csúszott ki az egyik kanyarban, és bár meg tudta fogni az autót, mielőtt a falnak csapódott volna, az utolsó előtti helyre került.

Elöl Verstappen majdnem két másodperces előnyt épített fel Hamiltonnal szemben, a harmadik helyen pedig a másik Mercedes-pilóta, Valtteri Bottas autózott Charles Leclerc (Ferrari) előtt. Alonsót mindkét McLaren-pilóta, Lando Norris és Daniel Ricciardo is megelőzte, Sainz pedig fokozatosan jött előrébb, a 10. körben a tizenkettedik volt.

Egy körrel a vége előtt Verstappen már majdnem három másodperccel vezetett Hamilton előtt, csapattársa, Pérez viszont szenvedett a mezőny hátsó felében, a kicsúszás miatt leradírozott gumikon nem tudott felzárkózni, ki is hívták a bokszba.

Verstappen az utolsó körben kicsit közelebb engedte Hamiltont, de így is nyerte a sprintfutamot, vagyis ő indulhat az élről vasárnap, és három pontot is szerzett, vagyis eggyel növelte az előnyét összetettben az ezúttal másodikként záró Hamilton előtt. A harmadik helyen Bottas végzett.

A sprintverseny végeredménye, vasárnap ebben a sorrendben rajtolnak a pilóták:

A vasárnapi futam 16 órakor kezdődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik