Forma-1

A Ferrari titkos paktuma miatt tört ki a botrány a Forma-1-ben

Felháborodott levelet írt hét Forma-1-es csapat a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) a Ferrari tavalyi motorja miatt kirobbant ügyben. Az olasz istálló és az FIA múlt héten kötött egy titkos megállapodást a tavalyi erőforrásról, amelyet a riválisok egy része szabálytalannak tartott. A FIA kivizsgálta a motorral kapcsolatos ügyet, de nem foglalt állást, hogy szabályos vagy szabálytalan-e, helyette született meg a titkos megállapodás.

Ami felbőszítette a többi csapatot, akik most összefogtak, és jogi lépéseket helyeztek kilátásba. A McLaren, a Mercedes, a Racing Point, a Red Bull, a Renault, az Alpha Tauri és a Williams által aláírt levél az egyenlő bánásmódot és az átláthatóságot hiányolja az ügyben, és azt írják, ha az FIA nem hozzá nyilvánosságra a Ferrarival kötött paktumot, akkor jogi úton perelik a megállapodás részleteit.

És hogy miért lehetett szükség a titkos egyezségre? A Gphirek.hu az olasz Corriere della Sera nevű lapra hivatkozva azt írja, könnyen lehet, hogy a Ferraritól valaki bizalmas információkat szivárogtatott ki egy másik csapatnak, amely végül az FIA-hez is eljutott, a nemzetközi szövetség ezáltal tudta meg, hogy az olaszok nem tartották be tavaly a motorra vonatkozó szabályokat.

Az FIA azonban gyakorlatilag ipari kémkedés révén jutott az információhoz, így nem büntethette meg a Ferrarit, vagyis maradt a titkos megállapodás.

A Ferrari tavaly a Mercedes mögött második lett a konstruktőrök világbajnoki pontversenyében három futamgyőzelemmel. Az idei szezon jövő vasárnap Melbourne-ben, az Ausztrál Nagydíjjal kezdődik.

Kiemelt kép: Joan Valls / NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik