Forma-1

Leclerc indul az élről, Räikkönen megint összetörte az Alfa Romeót

Charles Leclerc indul az élről a Forma-1 Olasz Nagydíján, miután megnyerte a szombati időmérőt. A Ferrari egyelőre a mezőny előtt van, a hazai pályán versenyző csapat mindhárom szabadedzésen és a kvalifikáción is a leggyorsabb volt. Lewis Hamilton és Valtteri Bottas indul a második és a harmadik rajtkockából.

Hatalmas mázlija volt az óriásit bukó Forma-3-as pilótának
Alex Peroni autója úgy repült a levegőbe, mintha csak egy papírdarab lenne.

A Q1 viszonylag kevés izgalmat hozott, Sergio Pérez okozott egy kis fennakadást, ugyanis megállt alatta a Racing Point, amely miatt egy rövid ideig piros zászlóval megszakították az időmérőt, de miután kitolták az autóját a pályáról, folytatódhatott a körözgetés. A mexikói, amíg a pályán volt, nem tudott olyan időt autózni, amivel továbbjutott volna, rajta kívül Romain Grosjean, Robert Kubica és George Russell pottyant még ki, illetve a motorcsere miatt a mezőny végére sorolt Max Verstappen mért kör nélkül zárt. Leclerc volt ekkor a leggyorsabb, némi meglepetésre Nico Hülkenberg állt második helyen.

Pérez kiesése:

A Q2-ben Kimi Räikkönen mért el egy kanyart, úgyhogy megjárta a kavicságyat de szerencséjére nem ragadt bele – és be is vetődött a Q3-ba a legvégén. Antonio Giovinazzi, Kevin Magnussen, Danyiil Kvjat, Lando Norris és Pierre Gasly estek ki ebben a szakaszban, utóbbi kettőt Verstappenhez hasonlóan a mezőny végére sorolják motorcsere miatt. Az élen közben változott az erősorrend, Hamilton elvette az első helyet Leclerc-től.

A Q3 eleje a taktikázásé volt, úgy tűnt, senki sem akar a vonat élére állni, hogy a többiek az ő szélárnyékát használják. Räikkönen aztán megint megtörte egy kicsit az Alfa Romeót, csakúgy, mint az első szabadedzésen, a Parabolicában csúszott ki a pályáról és kötött ki a gumifalban – piros zászlózni kellett, amíg rendet tettek a pályán.

Räikkönen kicsúszása:

A folytatásban óriási bénázást láthattunk: addig vártak egymásra a versenyzők, hogy nem haladtak át időben a rajtvonalon, kifutottak az időből. Eltaktikázták magukat rendesen.

Az időmérő vége:

Így Leclerc 1:19.307-es ideje, amit még Räikkönen balaesete előtt futott, elegendőnek bizonyult, a monacóié lett a pole, mögüle Hamilton, Bottas és Sebastian Vettel indulhat majd. Daniel Ricciardo, Hülkenberg, Carlos Sainz, Alexander Albon, Lance Stroll és Räikkönen a további sorrend, utóbbi két versenyzőnek nem volt mért köre a Q3-ban.

A rajtrács az Olasz Nagydíjon

1. sor:
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)

2. sor:
Valtteri Bottas (finn, Mercedes)
Sebastian Vettel (német, Ferrari)

3. sor:
Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault)
Nico Hülkenberg (német, Renault)

4. sor:
Carlos Sainz Jr. (spanyol, McLaren)
Alexander Albon (thaiföldi, Red Bull)

5. sor:
Lance Stroll (kanadai, Racing Point)
Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo)

6. sor:
Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo)
Kevin Magnussen (dán, Haas)

7. sor:
Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso)
Romain Grosjean (francia, Haas)

8. sor:
Sergio Pérez (mexikói, Racing Point)
George Russell (brit, Williams)

9. sor:
Robert Kubica (lengyel, Williams)
Lando Norris (brit, McLaren)

10. sor:
Pierre Gasly (francia, Toro Rosso)
Max Verstappen (holland, Red Bull)

Nyitókép: Mark Thompson/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik