Forma-1

Hétvégén ünnepel a Forma-1

A kereskedelmi jogokat birtokló Liberty Media számos különlegességgel készült a Forma-1 történetének 1000. nagydíjára, amelyre a hétvégén kerül sor Kínában, a sanghaji pályán. például ilyenekkel:

  • egy óriásposztert készíttetett az F1 legeredményesebb versenyzőjéről, a hét vb-elsőségével rekorder, 50 éves Michael Schumacherről,
  • de hasonló nagyméretű kép készült az autósport csúcsát jelentő sorozat másik legendás pilótájáról, a manapság a Mercedes tanácsadójaként dolgozó, háromszoros világbajnok Niki Laudáról.
  • Emellett az 1950 óta íródó Forma-1-es történelem különböző korszakának meghatározó versenyautóit, valamint híres pilóták versenyruházatát is kiállították számos más emléktárgy mellett, a paddockban,
  • a csapatok és versenyzők „szálláshelyén” pedig majdnem teljes hosszában egy vörös szőnyeget fektettek le.
  • Chase Carey, a Forma-1 első embere pénteken bemutatja az 1000. futam alkalmából készített különleges érmét, valamint a verseny hivatalos poszterét.

Persze a jubileumitól függetlenül ezúttal sem más a lényeg, minthogy szombaton ki szerzi majd meg a pole pozíciót, vasárnap pedig ki lesz, akit elsőként intenek le az 5,5 kilométer hosszú sanghaji pályán, 56 megtett kör, kicsivel több mint 305 kilométer versenytáv után.

Az összetettben jelenleg

  1. Valtteri Bottas, a Mercedes finn pilótája áll az élen 44 ponttal,
  2. tőle egy ponttal marad el csapattársa, a címvédő és ötszörös vb-győztes brit Lewis Hamilton.
  3. A harmadik pozíciót a Red Bull holland versenyzője, Max Verstappen foglalja el 27 ponttal,
  4. de szorosan ott van a nyomában a 21 esztendős Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája (26 pont),
  5. valamint a másik Ferrarival a négyszeres világbajnok német Sebastian Vettel (22).
Kiderült, hogy mi okozta Leclerc drámáját Bahreinben
Az olaszok maguk árulták el az okokat.

Leclerc, aki ha nyerni tud Sanghajiban – Bahreinben a versenyautója műszaki probléma miatt az utolsó tíz körben szinte csak “vánszorgott” a pályán, így egy lényegében már megnyert versenyt bukott el –, akkor ő lesz a Ferrari fennállásának legfiatalabb F1-es futamgyőztese.

Kínai Nagydíj, program:

Időmérő edzés, szombat – magyar idő szerint – 8:00
Verseny, vasárnap – magyar idő szerint – 8:10

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik