Forma-1

Ferrari-dráma és Hamilton-győzelem a Bahreini Nagydíjon

Lewis Hamilton nyerte a hektikus Bahreini Nagydíjat csapattársa, Valtteri Bottas előtt. Az életében először a pole-ból induló Charles Leclerc ugyan a rajtot elrontotta, utána visszavette az első helyet, de egy műszaki hiba miatt bukta el a futamgyőzelmet, harmadik lett. Sebastian Vettel megpördült, már az is bravúr, hogy ötödik helyen célba vitte a Ferrarit.

Charles Leclerc karrierje első pole-ját szerezte szombaton, így ő várta az élről a Bahreini Nagydíj rajtját. Sebastian Vettel is ott volt az első sorban, a Ferrarik mögött pedig a két Mercedes következett. Az első tíz végén kicsit módosult a rajtrács, mivel Romain Grosjean büntetést kapott.

Leclerc alighanem elizgulta a rajtot, Vettel azonnal elment mellette, majd Valtteri Bottas is beelőzte és még Lewis Hamiltonnak is volt erre esélye. Bottas amekkorát nyert a kezdésen, annyit veszített azon hogy a második körben elfékezte magát, visszaesett a negyedik helyre.

A rajt:

A két Ferrari megnyugtató előnyben ellépett a riválisoktól, az első öt után azonban egy hosszú vonat alakult ki, rengeteg helycserével. A 6. körben Leclerc előzte meg Vettelt az egyenesben, és a német ugyan visszatámadott, a monacói meg tudta őrizni az első helyet – előtte egyébként már rádión jelezte a Ferrarinak, hogy gyorsabb csapattársánál.

Az első kerékcseréknél a Mercedes számolt a legjobban, Hamilton ugyanis elé tudott vágni Vettelnek, a brit így Leclerc nyomába eredhetett. A 18. körben volt az első kiesés, Grosjean adta fel.

A táv feléhez közeledve visszaállt a Ferrari egy-kettő, Vettel könnyedén ment el Hamilton mellett. Már amikor kezdett volna kissé ellaposodni a futam, akkor a második kerékcserék hoztak némi izgalmat, a címvédő támadta a Ferrari németjét, Vettel ezt még visszaverte, viszont, amikor Bottast előzte volna, akkor megpördült, majd az első szárny is leszakadt az autójáról, így ismét mehetett a boxba.

Vettel megpördült, majd az első szárny is lerepült az autójáról
Sebastian Vettel számára rémálomszerűen alakul a Bahreini Nagydíj.

A 46. kör végén a magabiztosan vezető Leclerc miatt kellett aggódni, a rádióbeszélgetések alapján nem volt minden rendben a Ferrari-motorral. A Mercedes megérezte a vérszagot, Hamilton pedig döbbenetes tempóban csökkenteni kezdte hátrányát a látványosan lassuló monacói mögött. A 48. körben állt élre a brit, a Ferrari garázsában mindenki a fejét fogta.

Hamliton előzése:

Leclerc autója a folytatásban sem bírta, így Bottas is elment mellette. Ahhoz képest, hogy a hétvége nagy részében úgy tűnt, a Ferrari kettős győzelmet arat, az utolsó körökre már az volt a kérdés, legalább egy dobogós helyezés összejön. A végén pár méter különbséggel állt meg a két Renault technikai hiba miatt, pontszerző helyekről estek ki, az utolsó két kört így biztonsági autó mögött tette meg a mezőny.

Hamilton nyerte végül a Bahreini Nagydíjat, Bottas lett a második, Leclerc a harmadik.

Max Verstappen negyedikként, Vettel ötödikként, Lando Norris hatodikként, Kimi Raikkönen hetedikként, Pierre Gasly nyolcadikként, Alexander Albon kilencedikként, Sergio Pérez pedig tizedikként ért célba.

A leggyorsab körért járó plusz pontot Leclerc kapta.

Nyitókép: Lars Baron/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik