Forma-1

A Ferrari 21 éves versenyzője odapirított, övé a bahreini pole

Charles Leclerc nem csak a szabadedzéseken, az időmérőn is remekelt a Forma-1 Bahreini Nagydíján, körrekorddal lett övé az első rajtkocka. Ő a második legfiatalabb az F1 történetében, aki megszerezte a pole-t.

A nagy kérdés az volt a Forma-1 Bahreini Nagydíjának időmérője előtt, hogy vajon elő tudnak-e rukkolni valami újjal a riválisok, vagy a Ferrari a szabadedzésekhez hasonlóan ezúttal is dominálni fog és leosztja versenyzői között a rajtrács első két helyét.

Nagyon veri a Ferrari eddig a többieket Bahreinben
A riválisok nagyon el vannak maradva Leclerc és Vettel mögött.

A Q1-ben a helyzet változatlan maradt, azaz a két Ferrari volt elöl, az viszont meglepő volt, hogy a Renault mennyire eltaktikázta magát, így Nico Hülkenberg csak a 17. lett és már az első szakaszban kiesett. Pedig a bahreini pálya fekszik a csapatnak, a német versenyző a vasárnapi futamon viszont kénytelen lesz a mezőny hátsó feléből előrébb verekedni majd magát. Mellette Antonio Giovinazzi, Lance Stroll, George Russell és Robert Kubica esett ki ekkor.

A Q2-ben Charles Leclerc úgy is toronymagasan a legjobb időt futotta, hogy a kör végén elégetett pár tizedmásodpercet a rázókövön. Vettel ezúttal is elmaradt tőle – azért így is ő volt a második leggyorsabb –, a német ráadásul be is szólt a csapatának, amiért szerinte rosszkor engedték ki az etap elején és így forgalomba került. Daniel Ricciardo, Alexander Albon, Pierre Gasly, Sergio Pérez és Danyiil Kvjat voltak, akik nem jutottak be az első tízbe.

A Q3 elején azt láthattuk, hogy míg a többiek a pályán köröznek, addig Vettel autója a garázsban állt, mindent egy lapra tettek fel az ő esetében. Leclerc közben beállította a pályarekordot, és mivel jó kéz tizedmásodperc előnye volt Lewis Hamiltonhoz képest, közel állt pályafutása első pole-jához. Vettel az egyetlen Q3-as mért körével nem tudta megelőzni, mint ahogy Hamilton és Valtteri Bottas sem.

Leclerc a végére még össze is hozta az új körrekordot 1:27.866-tal, ő a legfiatalabb Ferrari-pilóta, aki pole-t szerzett, de összességében is a második legfiatalabb – ez a rekord Vettelé.

A Ferrarié az első sor, Vettelé ugyanis a második rajthely, aztán a két Mercedes jön a sorban, majd Max Verstappen, Kevin Magnussen, Carlos Sainz, Romain Grosjean, Kimi Räikkönen és Lando Norris.

Nyitókép: Mark Thompson/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik