Élő Forma-1

Élő történelem: Lewis Hamilton ötszörös világbajnok

Címét megvédve ötödször lett Forma-1-es világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája, aki a vasárnapi Mexikói Nagydíjon negyedikként ért célba, és két futammal az idény vége előtt behozhatatlan előnyre tett szert az összetett pontversenyben.

A mexikóvárosi futamot a tavalyihoz hasonlóan Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte meg, a második helyen Sebastian Vettel, a Ferrari német pilótája, a harmadikon pedig csapattársa, a finn Kimi Räikkönen zárt. Verstappen az idén másodszor, pályafutása során ötödik alkalommal nyert futamot.

Hamilton a Forma-1 történetének második ötszörös vb-győztese, korábban ez csak az argentin Juan-Mauel Fangiónak sikerült az 1950-es években. A csúcsot változatlanul a hétszeres világbajnok német Michael Schumacher tartja.

A vasárnapi futamon Hamilton a harmadik helyről egészen kiválóan kapta el a rajtot, megelőzte a pole pozícióból startoló Daniel Ricciardót (Red Bull), de a második kockából induló Verstappent nem tudta kikerülni az első kanyar előtt. A negyedik-ötödik helyen Vettel és Hamilton csapattársa, Valtteri Bottas küzdött egymással, végül a német ferrarisé lett a negyedik pozíció.

Az első kör végén Verstappen, Hamilton, Ricciardo volt a dobogós helyeken száguldók sorrendje, negyedikként Vettel, ötödikként Bottas, a hatodik pozícióban pedig Räikkönen haladt. Hamilton és Bottas közvetlen egymás után, a 12. körben bent járt a boxban kerékcserén, egy körrel később pedig Ricciardo is friss abroncsokat kapott. Verstappen a vezető helyről a 14. körben állt ki kerékcserére, majd az ideiglenesen az élen álló Vettel a 17. körben, csapattársa, Räikkönen pedig közvetlenül utána hajtott a boxba.

Az élmezőnyben a kerékcserék után nem változott a helyzet, a dobogós pozíciókban sorrendben Verstappen, Hamilton és Ricciardo száguldott. Vettel a 34. körben megelőzte Ricciardót és feljött a harmadik helyre, öt körrel később pedig a célegyenesben Hamilton mellett is elment, így már második volt.

A 47. körben Ricciardo utolérte Hamiltont és elment mellette, így ismét harmadik volt, Hamilton pedig a boxba hajtott kerékcserére. Ugyanígy tett Vettel és Verstappen, majd Bottas is, Ricciardo azonban nem állt ki új gumikért.

Húsz körrel a leintés előtt Verstappen, Ricciardo, Vettel volt az első három sorrendje, Hamilton pedig ötödikként száguldott Räikkönen mögött. Ricciardo műszaki hiba miatt 10 körrel a vége előtt feladni kényszerült a futamot, így a Red Bullnak nem jött össze a kettős győzelem, Verstappen viszont az F1 történetének első olyan versenyzője lett, aki pályafutása során úgy nyert öt futamot, hogy 79 versenyén egyszer sem rajtolt a pole pozícióból.

Az idei vb két hét múlva, Brazíliában folytatódik.

Lewis Hamilton megcsinálta, ötszörös világbajnok

Egy felettébb unalmas versenyen nyerte meg karrierje ötödik világbajnoki címét Lewis Hamilton, a Mercedes brit legendája. A Mexikói Nagydíjat Max Verstappen húzta be senkitől sem zavartatva, mögötte Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen ért be, a friss ötszörös bajnok a negyedik helyen végzett.

Hamilton ezzel egy polcra került Michael Schumaherrel és a hozzá hasonlóan ötszörös győztes Juan Manuel Fangióval.

Még 11 kör van - szerencsére

Az ég világon nem történt semmi az elmúlt körökben. Verstappen, Ricciardo, Vettel, Räikkönen és Hamilton a sorrend. Lehet kivenni a hűtőből a pezsgőket, itt bizony ünneplés lesz.

Hamilton bajban lehet

Már Daniel Ricciardo is támadja, így könnyen megtörténhet, hogy visszaesik a negyedik helyre. Emlékezzünk azért: Vettelnek nyernie kell, Hamiltonnak pedig a nyolcadik helyen, vagy hátrébb kell végeznie ahhoz, hogy ne dőljön el ma a vb-cím.

Vettel elment Hamilton mellett is!

A Ferrarin jól működnek a gumik, a Mercedesen már nem. Az eredmény? Vettel elkapta Lewis Hamiltont is, így már ő a második, a brit a harmadik. Ez még mindig azt jelenti, hogy Hamilton lesz a világbajnok.

Hoppá! Egy előzés!

Sebastian Vettel nagyon ügyesen cserkészte be Ricciardót, és kiváló taktikával megelőzte. Ez volt nagyjából az első előzés az (él)mezőnyben.

Egy picike izgalom?

Sebastian Vettel beérte a gumijaival szenvedő Daniel Ricciardót, és nagy csata van a két versenyző között. Vagyis csak lenne, mert jelenleg virtuális Safety Car van érvényben, mert Carlos Sainz autója megadta magát. De ahogy vége, a két pilóta nyüstölheti egymást.

Hamilton és Bottas kerékcserén

A két Mercedes már nagyon korán jönnek cserélni, mivel úgy vélték, hogy a Red Bull (Ricciardo) a boxban akarna előzni. A 13. körben jött az ausztrál is, ám a Mercedes taktikája bevált. Minden maradt a régiben. A futamot magabiztosan vezető Max Verstappen is jött, ő a 14. körben állt ki, így ideiglenesen Vettel áll az élen.

Vettelnek esélye sincs?

A Ferrari négyszeres világbajnoka nem tud közelebb kerülni a harmadik helyen autózó Daniel Ricciardóhoz sem, miközben Hamilton és Verstappen tovább növeli előnyét.

Max Verstappen már el is húzott

A mexikói pályát nagyon érző Red Bull-pilóta, Max Verstappen már több mint kettő másodperccel vezet Lewis Hamilton előtt, és közel négy másodperccel csapattársa, Daniel Ricciardo előtt. Sebastian Vettel egyelőre messze lemaradva a negyedik helyen áll – neki, ugye, csak muszáj nyernie, ha életben szeretné tartani az esélyeit a vb-címre.

Hamilton bődületeset rajtolt

Az ötödik vb-címére készülő brit pilóta valósággal kilőtt a rajtrácsról, és végül a második helyre ért fel a közben hozzá hasonlóan berobbanó Max Verstappen mögé. Daniel Ricciardo már csak a harmadik, Vettel maradt a negyedik.

Olvasói sztorik