Élő Forma-1

Räikkönen nyert Amerikában, Hamilton még nem világbajnok

Bár Lewis Hamilton rajtolt az élről, Kimi Räikkönen már az első kanyarban megelőzte őt és ugyan a Mercedes megpróbált taktikázni, a Ferrari ezúttal jól kezelte a helyzetet. A szezon végén a csapatot elhagyó finn 2013-ban nyert legutóbb futamot. Max Verstappen lett a második, Lewis Hamilton a harmadik, míg Sebastian Vettel a negyedik, így még nem dőlt el a világbajnoki cím sorsa.

Egyszerű volt a matek a Forma-1 Amerikai Nagydíja előtt: ha az élről induló Lewis Hamilton nyolc ponttal többet szerez, mint a rajtbüntetése miatt a versenyt az ötödik rajtkockából kezdő Sebastian Vettel, akkor a brit megnyerte volna a világbajnokságot.

Csakhogy ebbe az egészbe beleszólt Kimi Räikkönen.

A finn nagyszerűen kapta el a rajtot és az első kanyarban megelőzte Hamiltont, bár a britnek kapóra jött, hogy Vettel és Daniel Ricciardo összekoccant és a német megpördült, mert így visszaesett az 15. helyre. Ricciardo végül kulcsszereplőnek bizonyult: ugyan alatta megállt az autó, de a virtuális biztonsági időszak alatt váltott kétkiállásos taktikára a Mercedes.

Vettel megpördülése az első körben:

Hamilton ugyan az élre tudott állni a 22. körben, amikor másodjára is ki kellett mennie a boxba, akkor már a negyedik helyre tért vissza, miközben Vettel az ötödik-hatodik pozícióért csatázott. A végére kezdett egyértelmű lenni, hogy Räikkönen megnyeri a versenyt, a mögötte lévő sorrend viszont nem volt mindegy. Hamiltonnak volt egy támadása Verstappen ellen, de nem járt sikerrel, miközben Vettel lehagyta Valtteri Bottast, úgyhogy a világbajnoki cím még nem dőlt el.

Kimi Räikkönen a 2015-ös Ausztrál Nagydíj, 5 év és 218 nap, összesen 113 futam után nyert ismét.

A második az a Max Verstappen lett, aki a 13. helyről indult, Hamilton ért még oda a dobogóra. Vettel, Bottas, Nico Hülkenberg, Carlos Sainz, Esteban Ocon, Kevin Magnussen és Sergio Pérez volt a pontszerzők további sorrendje.

Jól kezdtem, de aztán keményen kellett tolni, miközben vigyáztam a gumikra. Természetesen boldogabb vagyok, mintha második lettem volna

– mondta Räikkönen a célban, aki pályafutása 21. futamgyőzelmével a legeredményesebb finn a Forma-1 történetében – a kétszeres világbajnok Mika Häkkinent előzte meg a nyert versenyek tekintetében.

Nyitókép: Dan Istitene / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP 

Räikkönen nyert Amerikában, Hamilton még nem világbajnok

Bár Lewis Hamilton rajtolt az élről, Kimi Räikkönen már az első kanyarban megelőzte őt és ugyan a Mercedes megpróbált taktikázni, a Ferrari ezúttal jól kezelte a helyzetet. A szezon végén a csapatot elhagyó finn 2013-ban nyert legutóbb futamot. Max Verstappen lett a második, Lewis Hamilton a harmadik, míg Sebastian Vettel a negyedik, így még nem dőlt el a világbajnoki cím sorsa.

Mit védekezett ki Verstappen!

Hamilton kicsit kockáztatott, amikor Verstappen rosszul gyorsított ki, kerék a kerék mellett haladtak, Hamilton meg is előzte riválisát, de külső íven volt, aztán kicsit megcsúszott az egyik kanyarban és visszaesett a harmadik helyre. Nagy a bosszúság a Mercedesnél, mert hirtelen másfél-két másodperc lett a különbség.

Izgalmas lesz a vége

Merthogy Hamilton egy másodpercen belül van Verstappenhez képest, úgyhogy már nyitott szárnnyal támadja a DRS-zónában a hollandot. Közben Vettel kicsit szenved Bottas mögött. Räikkönen vezet még.

Vettel kissé lemaradt Bottasról

Az imént még egy másodpercen, azaz DRS-távolságon belül volt, most pár tizeddel nőtt a kettejük közötti különbség. Ha így marad, nagy szüksége lenne arra, hogy Verstappen megőrizze a második helyet.

Hamilton kissé borúlátó

Azt hiszem, hogy nem a jó gumikon megyünk

– mondta a csapatának. Mit fog kapni a Mercedes, ha nem nyeri meg most a vébét…

10 kör és 54 kilométer van hátra

Räikkönen továbbra is vezet, másfél másodperc felett van az előnye Verstappen előtt, akitől hasonló távolságra van Hamilton. Vettel fokozatosan csökkenti a hátrányát Bottas mögött, alighanem ők lesznek az első csatázók.

Jó hírt kapott Vettel

A Ferrarinál ugyanis úgy látják, hogy Bottas gumijai lassan elfogynak. Csak két másodperc kettejük között a különbség.

Hamilton már a harmadik

Talán senkit nem lepek meg, ha azt írom: könnyen túljutott Bottason. Viszont, a jelenlegi felállás nem jó neki az üdvösséghez, ráadásul Verstappen van előtte a második helyen, szóval nem lesz egyszerű dolga.

Räikkönen, Verstappen, Hamilton, Bottas, Vettel, Hülkenberg, ainz, Ocon, Magnussen, Pérez a pontszerzők jelenleg.

Csökken Hamilton előnye, majd Räikkönen áll az élre

Az imént még 15 másodperc volt, most már csak 8, a htsó abroncsai povsékul festenek, megy is a rádiózás. A 37. körben ki is hívták a boxba.

Ennek következtében Räikkönen az élre állt, Verstappen a második, Bottas a harmadik, Hamilton a negyedik, Vettel pedig az ötödik. Jelen állás szerint ne világbajnok Hamilton.

Vettel úgy nyomja a gázt, mintha nem lenne holnap

Azt mondták neki, hogy a lágy gumikon mintha lassulna Hamilton, a német repesztett is egy leggyorsabb kört. Viszont az ötödik helyen tette mindezt és elég tetemes a hátránya, szóval, ha minden így marad, Hamilton világbajnokként ér majd be a célba. A brit előnye 15 másodperc körüli Räikkönennel szemben.

Nagy baki a Ferrarinál

Mielőtt csatába keveredett volna Verstappennel, kihívták a németet kerékcserére, azonban a bal hátsó abronccsal kicsit elszöszmötöltek, ami fontos másodpercekbe került. Az ötödik helyre jött vissza, Hamilton tükörsimán vezet.

Jól taktikázott a Red Bull

Merthogy kissé meglepő módon kihívták az elég jó tempót diktáló Max Verstappent, de utána Valtteri Bottast is a boxba parancsolták, a finn pedig a holland mögé jött vissza. Jelenleg Hamilton, Vettel, Räikkönen, Verstappen, Bottas a sorrend, érdekes lesz így – bár a brit előnye 16 másodperc az élen.

Hamilton az élen, karnyújtásnyira a vébécím

Le a kalappal a finn előtt, szépen maga mögött tudta tartani Hamiltont, pedig látványosan csúszkált alatta az autó. A 21. kör végén aztán kiment a boxba, így Hamilton az élen van.

Hamilton, Bottas, Verstappen, Vettel a sorrend. Ha így marad, a brit a világbajnok.

Így őrizte az első helyet Räikkönen:

Hamilton üldözőbe vette Räikkönent

A brit lehagyta csapattárst, így már a második és fokozatosan csökkenti a hátrányát Räikkönennel szemben, akinek ugye még majd ki is kell mennie a boxba. Öt másodperc jelenleg kettejük között a különbség.

Räikkönen, Hamilton, Bottas, Verstappen, Vettel, Hülkenberg, Sainz, Ocon, Pérez és Magnussen az első tíz sorrendje.

Kezdődik a móka

Míg Räikkönen a pályán maradt, Hamiltont a csapata meggyőzte, hogy menjen ki a boxba. A brit a harmadik helyről folytatja, miután véget ért a virtuális safety caros időszak.

Ricciardo kiesett

Folytatódik az ausztrál pilóta kálváriája. Egy újabb verseny, amin idő előtt be kellett fejeznie, egyszercsak megállt alatta a Red Bull. Idén ez már a hetedik futam, amit nem tud befejezni.

Na lássuk, mi történt eddig

A rajt után nem sokkla Grosjean és Alonso is feladta, mindketten összetörték az autójukat. A spanyolnak Lance Stroll tett keresztbe, aki kapott is egy boxutca-áthajtásos büntetést.

Sebastian Vettel a rajt nagy vesztese, a 15. helyre esett vissza, de már visszakapaszkodott a kilencedik pozícióba. Räikkönen vezet, mögött Hamilton, Bottas, Ricciardo, Verstappen a közvetlen sorrend. A holland megint nagyot rajtol, ő még az időmérő első szakaszában törte össze aza utóját, a 13. helyről indult.

Kimi Räikkönen lerajtolta Hamiltont, Vettel megpördült az első körben

Micsoda kezdés! Hamilton az élről próbálta lezárni az utat a finn előtt, de Räikkönen most nagyon jól kapta el a rajtot és az első kanyarból már elsőként jött ki. Vettel az ötödik helyről indulva támadta Daniel Ricciardót, összekoccant a két autó, a német pedig megpördült és visszaesett a 15. helyre.

Räikkönen, Hamilton, Bottas, Ricciardo és Hülkenberg az első öt sorrendje.

Vettel megpördülése:

Lewis Hamilton imádja Amerikát

A brit eddig hatszor nyert az Egyesült Államokban, az előző négy évben mindig az első helyen végzett. Michael Schumacher a második az örökrangsorban öt elsőséggel.

Így vágnak neki a versenyzők a futamnak

  1. Lewis Hamilton (Mercedes)
  2. Kimi Räikkönen (Ferrari)
  3. Valtteri Bottas (Mercedes)
  4. Daniel Ricciardo (Red Bull)
  5. Sebastian Vettel (Ferrari)*
  6. Esteban Ocon (Force India)
  7. Nico Hülkenberg (Renault)
  8. Romain Grosjean (Haas)
  9. Charles Leclerc (Sauber)
  10. Sergio Pérez (Force India)
  11. Carlos Sainz Jr. (Renault)
  12. Kevin Magnussen (Haas)
  13. Max Verstappen (Red Bull)
  14. Fernando Alonso (McLaren)
  15. Szergej Szirotkin (Williams)
  16. Lance Stroll (Williams)
  17. Marcus Ericsson (Sauber)
  18. Stoffel Vandoorne (McLaren)
  19. Pierre Gasly (Toro Rosso)**
  20. Brendon Hartley (Toro Rosso)**

*Sebastian Vettel 3 rajthelyes büntetést kapott, amiért a megengedettnél gyorsabban hajtott a piros zászlós időszak alatt az első szabadedzésen.

**Pierre Gasly 35, Brendon Hartley 40 rajthelyes büntetés kapott, mert szerelni kellett a motoron, utóbbi autójában még váltót is cseréltek.

Olvasói sztorik