Élő Forma-1

Egy csatt és más semmi: Sebastian Vettel simán nyert Kanadában

A Forma-1 2018-as idényének első hat versenyén a négyszeres világbajnok brit címvédő, Lewis Hamilton valamennyiszer a dobogón végzett. Az eddig megszerezhető maximális 150 pontból 110 van a neve mellett, de mégsem mehet nyugodtan a Kanadai Nagydíjnak, ugyanis a hétvégén a Red Bullok és a Ferrarik is nagyon gyorsak, és az időmérőn csak a negyedik helyen végzett.

Az élről legnagyobb riválisa, a futam előtt 14 ponttal lemaradó, ugyancsak négyszeres világbajnok Sebastian Vettel rajtolt.

Hiába mentek pokoli tempót a Red Bullok, csak Max Verstappennek (3.) sikerült jól hajráznia a Q3-ban,  Daniel Ricciardo csupán a hatodik helyről rajtolt.

A futam hatalmas balesettel kezdődött: az első körben az új-zélandi Brandon Hartley és a kanadai Lance Stroll ütközött, majd előbbi került fel a falra – sokan aggódtak Hartley egészségéért, de ha minden igaz, jól van.

A rajtot amúgy kiválóan kapta el az élről induló Vettel, így könnyedén őrizte meg pozícióját, míg mögötte óriásit csatázott Bottas és Verstappen, de a finn nagyszerűen védekezve megtartotta a második helyet.

A verseny közepén az okozott némi izgalmat, ahogy a Red Bullok a boxutcában versenyeztek Hamiltonnal. Az utolsó 20 körben Hamilton elkezdte közelíteni Ricciardót, míg Bottas Vettelt, de előbbi nem tudta a célig megelőzni ausztrál riválisát, ami azért lett volna fontos számára, mert a negyedik hellyel éllovas maradt volna a vb-pontversenyben.

Bottas sem érte utol a Ferrari négyszeres világbajnokát, mert egyszer elfékezte magát, és bár korrigálni tudott, de értékes másodpercekbe került a hibája.

A verseny kisebb technikai hibával zárult, ugyanis egy körrel korábban lengették a kockás zászlót, de ez senkit nem zavart meg, a sorrend már nem változott az utolsó körben sem.

A 30 éves Vettel idei harmadik, pályafutása ötvenedik futamgyőzelmét aratta.

A vb két hét múlva a Francia Nagydíjjal folytatódik.

Egy csatt és más semmi: Vettel nyerte az unalmas Kanadai Nagydíjat

A 2018-as Kanadai Nagydíjat simán nyerte a pole-ból induló négyszeres német világbajnok, Sebastian Vettel. Mögé Valtteri Bottas és Maxi Verstappen érkezett be. Lewis Hamilton csak az ötödik helyen végzett, így már Vettel vezeti egy ponttal (121-120) a vb-pontversenyt.

Az első körben hatalmasat bukott a Toro Rosso pilótája, Brandon Hartley. Az ijesztő balesetben szerencsére senki nem sérült meg komolyan. Azt még akkor nem tudtuk, hogy ez lesz az egész futam egyetlen emlékezetes mozzanata.

10 kör van hátra

Bottas megúszta, nincs veszélyben a pozíciója. De senki másnak sem.

Hoppá

Valtteri Bottas is bebambult, ám ő neki azért figyelni kéne: a finn pilóta csúnyán elfékezte az egyik kanyart, ezzel oedig magára is húzhatja a harmadik helyezett Max Verstappent.

Még 20 kör van hátra

Sebastian Vettel teadélutánt tart, döbbenetesen simán halad a győzelem felé. Mögötte sincs csata, minden esélyes 4-5-6 másodperccel áll egymáshoz képest.

Még Alonsóhoz

Fernando Alonso eddigi 299 versenyén 237-szer ért célba. Most ez a szám 300/237-re módosul. Jövő héten már a Le Mans-i 24 órás versenyen láthatjuk viszont. Ennél jobb lesz, szinte biztos.

Fernando Alonso búcsúzik

Nem sikerül megünnepelni a 300. versenyét Alonsónak, aki alatt ismét megáll a McLaren-Renault.

A helyzet változatlan

Édesanyám mondja mindig, amikor megkérdezem, hogy van: köszi, fiam, a helyzet változatlan. Na, épp ez történik most a Kanadai Nagydíjon is. Meg ez volt Monacóban is. Meg Spanyolországban. Meg Bakuban.

Bottas és Vettel is cserén

A második helyről áll ki Valtteri Bottas, a második helyre érkezik vissza. Az elsőről áll ki Vettel, az elsőre érkezik vissza. Hát így állunk.

A táv fele

Vettel-Bottas-Verstappen-Ricciardo-Hamilton-Räikkönen az első hatos. A Ferrari finn pilótája megfutotta a friss gumikkal a verseny eddigi leggyorsabb körét.

Räikkönen is kiállt

A Ferrari finn pilótája kijött egy cserére, ám nem sikerült bejönni Lewis Hamilton elé, így a brit feljött egy pozíciót.

Hamiltonnak ma nem megy

A címvédő, vb-éllovas brit világbajnok csak a hatodik helyen áll, a két Red Bull előtte igen nagy tempót megy. Sok van még a versenyből, de ha így marad, Vettel átveszi a vezetést a ranglistán három ponttal.

Vettel a B-terven

Jelentsen ez bármit. A német senkitől sem zavartatva vezet, az izgalmak inkább a Red Bullok és Hamilton között látszik.

Megcsinálta a Red Bull

Daniel Ricciardo is jött cserére, és sikerült a boxban megelőzni Lewis Hamiltont. Wow.

Cserék

Lewis Hamilton és Max Verstappen is kerékcserére érkezik. Daniel Ricciardo annyira nyomta már Hamiltont, hogy a britnek muszáj volt jönnie.

Vettel óriási tempót megy

A négyszeres világbajnok már több mint 4 másodperccel vezet Bottas előtt. A mezőnyben nincs változás, mindenki pont annyira követi a másikat, hogy véletlenül se legyen előzés.

Sok van még hátra

Az élmezőnyben úgy tűnik, rendesen elhúzott Vettel, már több mint 2,5 másodperccel vezet Valtteri Bottas előtt. Verstappen is egy kicsit lemaradóban a finntől, mögötte a motorerő-problémával küzdő Hamilton, majd Daniel Ricciardo jön.

Zöld zászló

Kiment a biztonsági autó, Sebastian Vettel elhúzott, mögötte ismét összecsapott Bottas és Verstappen. A mezőny többi része rendben eljött.

Óriási baleset a Kanadai Nagydíj első körében

Brendon Hartley keményen megfogta a pozícióját, ám a mellette jövő Lance Stroll megcsúszott, és feldobta az új-zélandit a falra, aki valami egészen nagyot zúgott. Azonnal Safety Car, sérülés nem történt.

Rajt

Sebastian Vettel nagyszerűen jött el, Max Verstappen támadta Valtteri Bottast a második helyért, ám a finn megtartotta a pozícióját.

Info

Az élmezőnyből a Red Bullok rajtolnak hiperlággyal, a többiek ultralággyal. Ez még érdekes lehet.

Történelem II.

A Kanadai Nagydíj lesz a kétszeres spanyol világbajnok (2005, 2006), Fernando Alonso 300. futama a Forma-1-ben.

Olvasói sztorik