Élő Forma-1

Forma-1: kaotikus rajt után hullott Hamilton ölébe a szingapúri győzelem

Történelmi versenyt rendeztek Szingapúrban: a sorozat történetében ez volt az első esős futam, amit villanyfénynél rendeztek. A rajt után a pole-ból induló Sebastian Vettel, valamint Max Verstappen és Kimi Räikkönen is kiesett, az élre álló Lewis Hamilton pedig megnyerte a futamot, amely nem is ment végig az időlimit miatt. Daniel Ricciardo lett a második, Valtteri Bottas a harmadik, Nico Hülkenberg pedig furcsa rekordot döntött meg.

Ahhoz képest, hogy a két Red Bull diktálta a tempót a versenyhétvége elején, a legjobb pillanatban, az időmérő harmadik szakaszában egyszerűen nem volt gyorsabb Sebastian Vettelnél, a Ferrari német versenyzője rajtolt az élről a Forma-1 Szingapúri Nagydíján. Neki már négyszer sikerült nyernie ezen a pályán, most azonban már a rajt után kiesett.

Történt, hogy a sorozat történetében először villanyfény mellett rajtoltak el esős futamon a versenyzők. Vettel kissé beragadt, Kimi Räikkönen nagyot rajtolt, de összeakadt Max Verstappennel, majd a két Ferrari is egymásnak ment. Ennek az lett a vége, hogy Räikkönen és Verstappen egyből kiesett, Vettelnek pedig annyira megsérült az autója, hogy neki is fel kellett adnia – a szenzációsan rajtolós Fernando Alonsónak is pár körrel később, ő is kapott egy ütést a McLarenre.

A rajtbaleset:

Bejött egyből a biztonsági autó, az élen pedig az ötödik helyről induló Lewis Hamilton állt, mögötte Daniel Ricciardo és némi meglepetésre Nico Hülkenberg. A biztonsági autó az ötödik körben ment ki, de a 11.-ben jöhetett is vissza, Danyiil Kvjat nézett be egy féktávot és belecsúszott a gumifalba.

Kvjat búcsúja:

Innentől kezdve igazából rendeződtek az erőviszonyok, volt pár előzgetés a mezőny hátsóbb régiójában, de ennyi. A 25. körben mentek ki az első versenyzők ultralágy gumikért, ám ettől nem lett izgalmasabb a futam. Harmadszor is bejött a biztonsági autó, ekkor már biztos volt, hogy a 61 kört biztosan nem teljesítik, majd hamarosan fel is került a visszaszámláló óra a képernyőre.

Nem volt már változás a végén, Lewis Hamilton pályafutása során harmadik alkalommal nyert Szingapúrban és már 28 ponttal vezet Vettel előtt a világbajnoki pontversenyben. Ez karrierje 60. futamgyőzelme.

Ricciardo lett a második, Valtteri Bottas kihozott egy dobogós helyet ebből a számára nem túl jól alakuló hétvégéből. Carlos Sainz, Sergio Pérez, Jolyon Palmer, Stoffel Vandoorne, Lance Stroll, Romain Grosjean és Esteban Ocon szerzett még pontot.

Hülkenbergnek fel kellett adnia a versenyt, ez pedig azt jelenti, hogy 129. versenyén sem tudott dobogós helyen végezni, ami negatív csúcs. Adrian Sutil követi ebben a sorban 128-cal.

A Szingapúri Nagydíj végeredménye és a világbajnokság állása

1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 2:03:23.543 óra
2. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 4.507 másodperc hátrány
3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 8.800 mp h.
4. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso) 22.822 mp h.
5. Sergio Perez (mexikói, Force India) 25.359 mp h.
6. Jolyon Palmer (brit, Renault) 27.259 mp h.
7. Stoffel Vandoorne (belga, McLaren) 30.388 mp h.
8. Lance Stroll (kanadai, Williams) 41.696 mp h.
9. Romain Grosjean (francia, Haas) 43.282 mp h.
10. Esteban Ocon (francia, Force India) 44.795 mp h.

pole pozíció: Sebastian Vettel (német, Ferrari)


A vb-pontversenyek állása 14 futam után (még 6 van hátra):

pilóták:
1. Hamilton 263 pont
2. Vettel 235
3. Bottas 212
4. Ricciardo 162
5. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 138
6. Max Verstappen (holland, Red Bull) 68
7. Perez 68
8. Ocon 56
9. Sainz 48
10. Nico Hülkenberg (német, Renault) 34
11. Felipe Massa (brazil, Williams) 31
12. Stroll 28
13. Grosjean 26
14. Kevin Magnussen (dán, Haas) 11
15. Fernando Alonso (spanyol, McLaren) 10
16. Palmer 8
17. Vandoorne 7
18. Pascal Wehrlein (német, Sauber) 5
19. Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso) 4

csapatok:
1. Mercedes 475 pont
2. Ferrari 373
3. Red Bull 230
4. Force India 124
5. Williams 59
6. Toro Rosso 52
7. Renault 42
8. Haas 37
9. McLaren 17
10. Sauber 5

Forma-1: Hamilton nyerte a kaotikus szingapúri versenyt

Történelmi versenyt rendeztek Szingapúrban: a sorozat történetében ez volt az első esős futam, amit villanyfénynél rendeztek. A rajt után a pole-ból induló Sebastian Vettel, valamint Max Verstappen és Kimi Räikkönen is kiesett, az élre álló Lewis Hamilton pedig megnyerte a futamot, amely nem is ment végig az időlimit miatt. Daniel Ricciardo lett a második, Valtteri Bottas a harmadik, Nico Hülkenberg pedig furcsa rekordot döntött meg.

Belül az utolsó két percen

Most már tényleg csoda kellene ahhoz, hogy ne Hamilton, Ricciardo, Bottas legyen az első három. Plusz vélhetően Massa és Wehrlein sem ér oda a pontszerző helyekre. Csak halkan jegyezzük meg: Palmer hatodik, dupla pontszerző a Force India.

5 percen belül

Hacsak valaki nem csinál valami butaságot, vagy mutat be valami nagy bravúrt, akkor itt már nem lesz semmmi extra.

Már csak tíz perc

Sőt, mire beírom még annyi sem. Közben mutatják, mi a helyzet a világbajnoki pontversenyben, az élen nem lenne változás, viszont Hamilton előnye már 28 pont lesz.

Hülkenberg futamának annyi

A német pilóta a Forma-1 negatív rekordere most már hivatalosan is, ez volt a 129. futama, amin nem ért oda a dobogós helyek valamelyikére. Adrian Sutilt előzte be.

Belül vagyunk az utolsó 15 percben

Megy a vonatozás Szingapúrban, hamarosan leintik a futamot. Jelenleg Hamilton, Ricciardo, Bottas, Sainz, Pérez, Palmer, Vandoorne, Stroll, Grosjean, Ocon a pontszerző helyeke.

Hamilton lassul, de nem véletlenül

Már azt hihettük, hogy valami probléma van, de az a lényeg, hogy össze kell rázni a mezőnyt, kicsit lelassítani a többieket, nehogy valami váratlan dolog történjen. Taktikázik a Mercedes.

Még 18 perc van hátra.

Belül az utolsó fél órában

A safety car már kiment, de ami biztos, hogy hamarosan véget ér a futam, nem megy végig a 61 kör. Már csak visszaszámláló van, 23 percen belül vagyunk. Hamilton, Ricciardo, Bottas az első három, Hülkenberg pedig sanszosan nem lesz dobogós, a 10. helyen áll.

És akkor jön a biztonsági autó

Marcus Ericsson pördült meg és csapta neki az autót a falnak, szembefordult a forgalommal, törmelék is van a pályán. Safety car.

43 perc vagy 26 kör

Ennyi van még vissza a szingapúri versenyből. Mondjuk a mai napot elnézve a biztonsági autó még sanszosan vissza fog térni.

Hamilton is a boxban

Problémamentesen tér vissza az élre az ultralágy gumikon.

https://twitter.com/MercedesAMGF1/status/909404627707232256

Na, alakulóban egy csata az élmezőnyben

Sainz az, aki körről-körre kezd gyorsabb lenni, mint Bottas. Azért még így is tekintélyes különbség van közöttük, de ilyen tempóban hamarosan megérkezik a finn nyakára.

Közben Magnussen és Massa is felrakatta az ultralágy gumikat, merthogy folyamatosan szárad fel a pálya.

Most egy kicsit állóháború van

Pont annyira vannak egymástól a versenyzők, hogy DRS-zónás előzésről nem nagyon lehet beszélni. Volt egy Massa-Wehrlein “csata”, nagyon simán a német elé került a rutinos brazil.

Na, most lesz izgi

Úgy döntöttek a vezetőbírók, hogy lehet használni a DRS-t, úgyhogy szabad az előzgetés. Szárad fel bizonyos részeken az ideális ív.

Ismét kiment a biztonsági autó

Hamilton első helye nem volt veszélyben, tökéletes ütemben lépett oda a gázpedálra, Ricciardo szorosan mögötte. Bottas alatt kicst megcsúszott az autó, de őrzi a harmadik helyét.

Sainz, Hülkenberg, Pérez, Palmer, Stroll, Vandoorne, Massa most az első tíz további sorrendje.

Kvjat is kiesett, jön a biztonsági autó

A Toro Rosso orosz versenyzője az előbb szólt, hogy ne dumáljanak neki a csapatrádión, mert koncentrálnia kell. Na, ezek után elrontott egy féktávot, kicsúszott a pályáról, bele a gumifalba. Jön megint a biztonsági autó, a többiek meg mennek kerékcserére.

Itt a vége Alonso számára

Kiszakadt az autójából egy darab, lassult folyamatosan, úgyhogy kihívták a boxba. Ebben a hétvégében sokkal több volt.

Beszélnünk kell Hülkenbergről

A Renault német versenyzője az egyik legstabilabb pilóta a mezőnyben, viszont igazán jó kocsija sosem volt. Így még sosem állhatott dobogóra, márpedig ha most sem sikerülne az első háromban végeznie, az a 129. futama lenne, ami rekord. Most Adrian Sutillal állnak holtversenyben 128-128 futammal.

Ez azért érdekes, mert Hülkenberg most a harmadik helyen áll.

Szegény Alonso...

Nagyszerű hétvégéje lehetett volna a spanyolnak, jól ment az időmérőn, most is remekül kapta el a rajtot, de a kezdeti káoszból ő is rosszul jött ki, megsérült az autója. A 14. helyen körözget, de nagyon úgy fest, hogy nem tudják orvosolni a problémáit, úgy pedig nehéz lesz.

Kihívták a biztonsági autót

Rögtön mennek is az előzgetések, Jolyon Palmer például feljött az ötödiknek. Hamilton még az élen, mögötte Ricciardo, Hülkenberg, Pérez, Palmer, Bottas, Vandoorne, Ocon, Sainz, Magnussen az első tíz sorrendje. Lássuk!

Vettel is kiesett

Nem tudnak mit kezdeni az autójával,a  német hiába indult az élről, hamar véget ért neki a futam. Mindez azt jelenti, hogy a jelenleg vezető Lewis Hamilton óriási lehetőség előtt van. Eldőlt a vébé?

Olvasói sztorik