Élő Forma-1

Forma-1: kaotikus rajt után hullott Hamilton ölébe a szingapúri győzelem

Történelmi versenyt rendeztek Szingapúrban: a sorozat történetében ez volt az első esős futam, amit villanyfénynél rendeztek. A rajt után a pole-ból induló Sebastian Vettel, valamint Max Verstappen és Kimi Räikkönen is kiesett, az élre álló Lewis Hamilton pedig megnyerte a futamot, amely nem is ment végig az időlimit miatt. Daniel Ricciardo lett a második, Valtteri Bottas a harmadik, Nico Hülkenberg pedig furcsa rekordot döntött meg.

Ahhoz képest, hogy a két Red Bull diktálta a tempót a versenyhétvége elején, a legjobb pillanatban, az időmérő harmadik szakaszában egyszerűen nem volt gyorsabb Sebastian Vettelnél, a Ferrari német versenyzője rajtolt az élről a Forma-1 Szingapúri Nagydíján. Neki már négyszer sikerült nyernie ezen a pályán, most azonban már a rajt után kiesett.

Történt, hogy a sorozat történetében először villanyfény mellett rajtoltak el esős futamon a versenyzők. Vettel kissé beragadt, Kimi Räikkönen nagyot rajtolt, de összeakadt Max Verstappennel, majd a két Ferrari is egymásnak ment. Ennek az lett a vége, hogy Räikkönen és Verstappen egyből kiesett, Vettelnek pedig annyira megsérült az autója, hogy neki is fel kellett adnia – a szenzációsan rajtolós Fernando Alonsónak is pár körrel később, ő is kapott egy ütést a McLarenre.

A rajtbaleset:

Bejött egyből a biztonsági autó, az élen pedig az ötödik helyről induló Lewis Hamilton állt, mögötte Daniel Ricciardo és némi meglepetésre Nico Hülkenberg. A biztonsági autó az ötödik körben ment ki, de a 11.-ben jöhetett is vissza, Danyiil Kvjat nézett be egy féktávot és belecsúszott a gumifalba.

Kvjat búcsúja:

Innentől kezdve igazából rendeződtek az erőviszonyok, volt pár előzgetés a mezőny hátsóbb régiójában, de ennyi. A 25. körben mentek ki az első versenyzők ultralágy gumikért, ám ettől nem lett izgalmasabb a futam. Harmadszor is bejött a biztonsági autó, ekkor már biztos volt, hogy a 61 kört biztosan nem teljesítik, majd hamarosan fel is került a visszaszámláló óra a képernyőre.

Nem volt már változás a végén, Lewis Hamilton pályafutása során harmadik alkalommal nyert Szingapúrban és már 28 ponttal vezet Vettel előtt a világbajnoki pontversenyben. Ez karrierje 60. futamgyőzelme.

Ricciardo lett a második, Valtteri Bottas kihozott egy dobogós helyet ebből a számára nem túl jól alakuló hétvégéből. Carlos Sainz, Sergio Pérez, Jolyon Palmer, Stoffel Vandoorne, Lance Stroll, Romain Grosjean és Esteban Ocon szerzett még pontot.

Hülkenbergnek fel kellett adnia a versenyt, ez pedig azt jelenti, hogy 129. versenyén sem tudott dobogós helyen végezni, ami negatív csúcs. Adrian Sutil követi ebben a sorban 128-cal.

A Szingapúri Nagydíj végeredménye és a világbajnokság állása

1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 2:03:23.543 óra
2. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 4.507 másodperc hátrány
3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 8.800 mp h.
4. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso) 22.822 mp h.
5. Sergio Perez (mexikói, Force India) 25.359 mp h.
6. Jolyon Palmer (brit, Renault) 27.259 mp h.
7. Stoffel Vandoorne (belga, McLaren) 30.388 mp h.
8. Lance Stroll (kanadai, Williams) 41.696 mp h.
9. Romain Grosjean (francia, Haas) 43.282 mp h.
10. Esteban Ocon (francia, Force India) 44.795 mp h.

pole pozíció: Sebastian Vettel (német, Ferrari)


A vb-pontversenyek állása 14 futam után (még 6 van hátra):

pilóták:
1. Hamilton 263 pont
2. Vettel 235
3. Bottas 212
4. Ricciardo 162
5. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 138
6. Max Verstappen (holland, Red Bull) 68
7. Perez 68
8. Ocon 56
9. Sainz 48
10. Nico Hülkenberg (német, Renault) 34
11. Felipe Massa (brazil, Williams) 31
12. Stroll 28
13. Grosjean 26
14. Kevin Magnussen (dán, Haas) 11
15. Fernando Alonso (spanyol, McLaren) 10
16. Palmer 8
17. Vandoorne 7
18. Pascal Wehrlein (német, Sauber) 5
19. Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso) 4

csapatok:
1. Mercedes 475 pont
2. Ferrari 373
3. Red Bull 230
4. Force India 124
5. Williams 59
6. Toro Rosso 52
7. Renault 42
8. Haas 37
9. McLaren 17
10. Sauber 5

Megy a történelmi, villanyfényes-esős futam, óriási baleset a kezdésnél

Bár a felvezető körön sokan panaszkodtak, hogy rosszak a látási vizsonyok, végül engedték elrajtolni a futamot. Vettel beragadt, Räikkönen nagyot rajtolt, de összeakadtak Verstappennel és mindketten kiestek. Vettel megpördült, elszállt az orrkúpja, kiesett a remekül rajtoló Alonso is. Jön a biztonsági autó.

Hamilton az élen, Ricciardo a második, Hülkenberg a harmadik jelenleg.

Sebastian Vettel a menő Szingapúrban

A Ferrari német versenyzője már négy alkalommal nyert ezen a pályán, 2011-ben, 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben. Fernando Alonsónak és Lewis Hamiltonnak két-két elsősége van a mostani mezőnyben, tavaly pedig a ksőbb világbajnok, majd visszavonuló Nico Rosberg végzett az élen.

Ferrari’s German driver Sebastian Vettel drives during the qualifying session of the Formula One Singapore Grand Prix in Singapore on September 16, 2017. / AFP PHOTO / Roslan RAHMAN

"Kicsit" esik

Bobák Róbert, az MTVA riportere az M4 Forma-1-es műsora, a Boxutca Facebook-oldalán számolt be róla, hogy szakad az eső. Elvileg délutánra, kora estére elállt volna, de most, ahogy odakapcsoltak a helyszínre, még mindig esett. Villanfényes-esős futam még soha nem volt a Forma-1-ben, szóval lehet majd történelmet látunk.

A Szingapúr Nagydíj rajtrácsa

Emlékeznek még az Olasz Nagydíjra, amikor majdnem mindenki más pozícióból indult, mint ahogyan az időmérőn végzett, mert annyi büntetés volt? Na, most Szingapúrban egyedül Marcus Ericssont büntették, amiért a motoron babráltak, de ő amúgy is utolsó lett a kvalifikáción.

  1. Sebastian Vettel (Ferrari)
  2. Max Verstappen (Red Bull)
  3. Daniel Ricciardo (Red Bull)
  4. Kimi Räikkönen (Ferrari)
  5. Lewis Hamilton (Mercedes)
  6. Valtteri Bottas (Mercedes)
  7. Nico Hülkenberg (Renault)
  8. Fernando Alonso (McLaren)
  9. Stoffel Vandoorne (McLaren)
  10. Carlos Sainz Jr. (Toro Rosso)
  11. Jolyon Palmer (Renault)
  12. Sergio Pérez (Force India)
  13. Danyiil Kvjat (Toro Rosso)
  14. Esteban Ocon (Force India)
  15. Romain Grosjean (Haas)
  16. Kevin Magnussen (Haas)
  17. Felipe Massa (Williams)
  18. Lance Stroll (Williams)
  19. Pascal Wehrlein (Sauber)
  20. Marcus Ericsson (Sauber)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik