Forma-1

Forma-1: elég a felesleges büntetésekből

Mark Webbernek elege van abból, hogy mindenért a versenyzőket büntetik a Forma-1-ben. A korábban a Minardi, a Jaguar, a Williams és a Red Bull csapatát is erősítő egykori pilóta mindig is markáns véleményt szokott megfogalmazni az F1-ről, és az FIA genfi konferenciáján is azt mondta, nagyon rossz irány, hogy ha állítani kell valamit az autón, akkor a versenyzők bűnhődnek.

Túl sok a korlátozás. Nem akarok több olyan büntetést látni, amit egy versenyző olyan történés miatt kap, amihez semmi köze. Például rosszul kerül fel egy féktárcsa, a pilóta pedig a rajtrács végén van. Sokan nem is nézik a időmérőt, aztán bekapcsolják a tévét és azon gondolkodnak, vajon mit keres a kedvencük a mezőny hátulján a rajt előtt. Sok nézőt elveszít szerintem ezzel a sportág.

Megkérdezték, szerinte mi lenne akkor a helyes megoldás, mire azt mondta: a konstruktőri versenyben kellene pontot levonni a csapatoktól.

Az elmúlt öt évben rengeteg buta büntetés volt, márpedig ezek kihatással vannak a versenyhétvégére, ezáltal pedig a szórakoztatásra is.

Egyébként tényleg egyre több a nevetséges rajtbüntetés, az elmúlt években főleg a McLaren-Honda jár ebben az élen: például Bakuban Fernando Alonso 40, Stoffel Vandoorne 30 rajthelyes büntetést kapott.

Fotó: Europress/DPPI/Antonin Vincent

Ajánlott videó

Olvasói sztorik