Forma-1

Schumacher szándékosan síelhetett a sziklás területre

A Bild összefoglalta, mik azok a tények, amelyeket a szerdai ügyészségi sajtótájékoztató után bizton állíthatnak a hétszeres világbajnok balesetének körülményeiről. Az állítások alapja Patrick Quincy ügyész által ismertetett tanúvallomások és a GoPro kamera 2 perces videója.

A vizsgálatvezető Patrick Quincy ügyész és kollégái összefoglalójából egy-két apró újdonság, meghatározó vagy akár perdöntő mondat azért elhangzott a bild.de szerint azon túl is, amit eddig tudtunk a december 29-én történt balesetről. Íme a már tényként kezelt információk:

A két leglényegesebb részlet talán az, hogy Michael Schumacher a tudásszintjének megfelelő, normális, a pályaviszonyoknak megfelelő tempóban siklott a piros pályán, amikor egy bal kanyart követően belehajtott a kijelölt szakasz melletti “szűz” hóba, ahonnan több nyom is vezetett a kék pálya irányába.

A sífelszerelése tökéletes volt és “semmi esetre sem ez okozta a balesetet,” mondta Quincy, hanem a friss hó alatt rejtőzködő szikla. Ezen akadt el a léc, ezért repült 3,5 méter előre és ütötte be a fejét egy másik kiálló sziklába. A sisakja az esést követően eltörött. Kovács Barnabás, a magyar síválogatott szövetségi kapitánya úgy gondolja, hogy Schumacheren minden bizonnyal az amatőr sízők többsége által használt un. puha sisak volt. Ha kemény lett volna, minden bizonnyal csökken a fejsérülés mértéke.

 


Schumacher útvonala pirossal, a könnyű pálya zölddel, a közepes kékkel jelölve. Utóbbiról tért le a világbajnok.
Fotó: AFP/hír24

Ami talán a leglényegesebb az összes megállapítás szempontjából, hogy Patrick Quincy ügyész úgy fogalmazott, miután Michael Schumacher évek óta a méribeli pályán síel, ezért minden bizonnyal jól ismerte annak valamennyi szakaszát. Ezért kell abból kiindulnia a vizsgálatnak, hogy a világbajnok szándékosan akart átsíelni a mély havas szakaszon.

Egyetlen témakörben van vitás helyzet, amelyre még nincs válasz, vajon a síközpont hibás-e a pálya kérdéses szakaszának kijelölését illetően. Az mindenesetre beszédes, hogy szűk öt évvel ezelőtt éppen ezen a részen egy fiatal összetörte magát. A fellebviteli bíróság akkor 86 ezer euró büntetést szabott ki a méribeli pálya tulajdonosaira, ennyit kellett kifizetniük kopmenzációként a sérült személynek. A Méribel Alpina nevű cég akkor nem tett eleget kötelességeinek, a veszélyes sziklás részt nem jelölték megfelelően. A lány ezért esett el, de szerencsére életben maradt.

Michael Schumacher két életmentő műtétet követően 11. napja fekszik lehűtött testtel, mélyaltatásos kómában a grenoble-i kórházban, miutándecember 29-án síelés közben elesett és fejét egy sziklába verte. Állapota jelenleg stabil, és az orvosok állítása szerint már túl van a közvetlen életveszélyen.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik