Forma-1

„Grosjean, most már elég volt!” – Hajszálon múlt a tragédia

grosjean repül (rosjean repül)
grosjean repül (rosjean repül)

A hatalmas rajtbalesettel induló Belga Nagydíj után a nemzetközi sajtó nem kímélte a főbűnöst, Romain Grosjeant. Jenson Button győzelme és Sebastian Vettel remek teljesítménye a háttérbe szorult.

Vasárnap írtunk róla, hogy Jenson Button nyerte meg a nyári szünet utáni első versenyt, a Belga Nagydíjat. Hiába azonban a McLaren diadala, ezt valamelyest beárnyékolja az óriási rajtbaleset, ami az első kanyar előtt négy versenyzőt is kiejtett.

Romain Grosjean Lewis Hamiltonnal kakaskodott, aminek az lett a vége, hogy mindketten kiestek, de be kellett fejeznie a versenyt Sergio Pereznek, valamint a világbajnoki pontversenyt vezető Fernando Alonsónak is. A spanyol ráadásul hálás lehet az égieknek, hogy nem lett komolyabb baja.

Grosjeant a versenybíróság példátlan büntetéssel sújtotta, be kell fizetnie 50 ezer fontot, emellett kihagyja a soron következő Olasz Nagydíjat.

Nemzetközi sajtóvisszhang a Belga Nagydíjról

Spanyolország:

El País: „Grosjean káoszt idézett elő Spában. Az első kanyarban bemutatott vakmerő manőverével Alonso, Hamilton és Pérez versenye is véget ért.”

El Mundo: „A spai futam első kanyarjában történt baleset ismét megmutatta, milyen veszélyes sport is a Forma-1. Az ember azt gondolná, hogy a pilóták manapság már körbe vannak párnázva, és a dráma már a múlté. De ez nem így van. A veszély továbbra is létezik.”

El Periódico: „Alonso megmenekült. A spanyol versenyző sértetlenül megúszta a súlyos balesetet. Grosjean megakadályozta Alonsót abban, hogy beállítsa Schumacher rekordját, azaz egymást követő 24 versenyen pontot szerezzen.”

Marca: „Egy hajszálon múlt a tragédia. Alonso csak a pillanat törtrészének köszönheti, hogy Grosjean autója nem találta el a fejét.”

Olaszország:

La Gazzetta dello Sport: „Alonso-sokk: káoszrajt Spában. Az őrült Grosjean alig egy méterre Alonso fejétől repült el az autójával. Button diadalmaskodott, Vettel zárkózik.”

Corriere dello Sport: „Alonsónak szerencséje volt. Micsoda szörnyű baleset.”

Tuttosport: „Alonso horrorisztikus pillanatai. Grosjean, most már elég volt!”

Nagy-Britannia:

The Sun: „Button újra versenyben a vb-címért egy olyan drámai karambol után, amelyet követően négy autó is kiesett.”

Daily Telegraph: „A baleset beárnyékolta Button nagyszerű győzelmét – a versenyfutás a vb-címért újra nyílt.”

Franciaország:

Libération: „A brit Jenson Button pályafutása során először nyerte meg a Belga Nagydíjat, de az igazi győzelem a német Sebastian Vettelé és a finn Kimi Räikkönené. A Red Bull pilótája 24, a Lotus versenyzője pedig 33 pontra zárkózott az éllovas Fernando Alonso mögé.”

L’Équipe: „Vettelé a legnagyobb siker”

Le Parisien: „Egyetlen pilóta volt, akinek nyugodt volt a futama Belgiumban. A pole pozícióból induló Jenson Buttont senki nem zavarta. Grosjeant megbüntették a fegyelmezetlenségéért.”

Le Figaro: „Romain Grosjean és a Lotus-csapat súlyos büntetést kapott.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik